EUR: 345,14 Ft
CHF: 321,00 Ft
2020. augusztus 12., szerda
Klára

Külföld

Elsüllyesztett egy kínai hajót az argentin parti őrség

Az argentin parti őrség elsüllyesztett egy kínai hajót, amely illegálisan halászott az argentin felségvizeken – közölték kedden hivatalosan. Az eset először teszi próbára az argentin-kínai kapcsolatokat azóta, hogy hivatalba lépett Mauricio Macri argentin elnök.

A parti őrség megpróbált rádiókapcsolatba lépni a kínai halászhajó legénységével, de sikertelenül, majd figyelmeztető lövéseket adott le fölé, de ez sem használt. Eközben a kínai hajó olyan manővereket csinált, amelyeknek az eredményeképpen összeütközött volna az argentin hajóval, ha az ki nem tér előle. A parti őrség ezután utasítást kapott, hogy adjon le lövést a halászhajóra. A lövéstől a kínai hajó süllyedni kezdett, és a legénysége elhagyta a hajót, egy részüket a parti őrség mentette ki, a többieket egy másik kínai hajó – olvasható a parti őrség közleményében.


A külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy az illetékes bíróság vizsgálja az ügyet.

Mauricio Macri argentin elnök jobbközép kormánya decemberben lépett hivatalba, és valószínűleg nem akar diplomáciai viszályt az ázsiai óriással, amely már megvetette a lábát Dél-Amerikában. A két ország közötti viszony az előző elnök, Cristina Fernandez hivatali idején feszült volt. Noha Macri a tavalyi választási kampányban azt ígérte, hogy felülvizsgál minden új szerződést Kínával, eddig nem mutatta ennek semmilyen jelét.

Kapcsolódó Cikkek