EUR: 345,96 Ft
CHF: 321,62 Ft
2020. augusztus 10., hétfő
Lőrinc

Külföld

Eltérítettek egy utasszállítót

Eltérítettek és Cipruson kényszerítettek leszállásra egy egyiptomi belföldi utasszállító repülőgépet kedden 81, más források szerint 62 emberrel a fedélzetén. A ciprusi Lárnaka repülőterén néhány órás túszdráma zajlott le, amely végül vérontás nélkül fejeződött be. A gépeltérítés nem volt terrorista indíttatású.

Az EgyptAir egyiptomi légitársaság egy belföldi járata, egy Airbus 320 típusú repülőgép 81 emberrel a fedélzetén (más beszámolók szerint 62 fő tartózkodott az utasszállítón) az egyiptomi Alexandriából Kairóba indult, de az egyik utas megfenyegette a pilótát, hogy felrobbantja a testére erősített robbanószerkezetet. Később kiderült, hogy a robbanóöv a géprablón nem volt igazi, mobiltelefontokokból összeeszkábált utánzat volt a testére erősítve.


A pilóta a Reuters hírügynökségnek elmondta, a férfi “abnormálisnak” tűnt.

Alexandria és Kairó között a repülés időtartama mintegy 30 perc. Az EgyptAir légitársaság alelnöke a CNN hírtelevíziónak azt mondta: a gépeltérítő először azt követelte, hogy Törökországban vagy “bárhol Európában” szálljanak le a géppel, de a pilóta figyelmeztette arra, hogy csak Ciprusig tudnak eljutni az üzemanyaggal, ezért a szigetország déli részén fekvő Lárnakában landoltak.


Ezt követően az egyiptomi állampolgárságú – a ciprusi és egyiptomi hatóságok által Szeif Eldin Musztafaként azonosított – gépeltérítő túszul ejtette a gépen tartózkodókat, de a túsztárgyalások megkezdése után röviddel az utasok többségét elengedte, a legénység három tagját és négy utast tartott meg túszként. A szabadon engedett emberek láthatóan nyugodtan sétáltak ki bőröndjeikkel a repülőgépből, majd felszálltak az eléjük küldött reptéri buszra.

Nem sokkal később a többi túsz is szabadon távozott, majd maga a gépeltérítő is – a ciprusi állami televízió közlése szerint feltartott kézzel – elhagyta a repülőt. A férfit azonnal őrizetbe vették a hatóságok, megkezdték a kihallgatását.

A ciprusi és egyiptomi hatóságok is közölték, a történteknek nincs közük a terrorizmushoz, a géprabló indítékai nem egészen világosak. Seríf Iszmáil egyiptomi kormányfő elmondta, a túsztárgyalás során Musztafa egyebek mellett az egyik pillanatban azt követelte, hogy az Európai Unió valamelyik képviselőjével találkozzon, egy másik pillanatban pedig egy másik repülőtérre akart továbbutazni.

A RIK ciprusi állami televízió a rendőrségre hivatkozva arról is beszámolt, hogy a géprablónak személyes és politikai követelései is voltak. A férfi egy arab nyelven írt levelet dobott ki a repülőgép ablakán, amiben azt követelte, hogy beszélhessen Cipruson élő volt feleségével, kapjon politikai menedékjogot Európában, illetve engedjék szabadon az egyiptomi ellenzék néhány bebörtönzött női tagját hazájában.

A ciprusi külügyminisztérium a férfi őrizetbe vétele után azt mondta a géprablóról, hogy “lelkileg labilis”. Nikosz Anasztasziadisz ciprusi államfő szintén leszögezte, a gépeltérítés nem áll összefüggésben a terrorizmussal, a nyomozáshoz közelálló egyik ciprusi kormánytisztviselő pedig azt mondta, úgy tűnik, mintha a férfi szerelmes lenne. A ciprusi kormányfőt sajtótájékoztatóján megkérdezték arról, hogy nő áll-e a történtek hátterében, mire a miniszterelnök viccelődve azt válaszolta, mindig nő van a dologban.

Az egyiptomi hatóságok a túszdráma után közölték, Szeid Eldin Musztafa 1957-ben született, Heluán tartomány lakosa. Az 59 éves férfinak nem egyszer gyűlt meg a baja a törvénnyel: többször eljárást indítottak ellene lopás, csalás, okirathamisítás és kábítószerügyek miatt.

Ciprusi sajtójelentések szerint a férfi 1994-ig a földközi-tengeri szigetországban élt volt feleségével, akivel öt gyermeket neveltek.

Korábban a kairói hatóságok az egyiptomi-amerikai kettős állampolgárságú Ibrahim Szamahaként azonosították a géprablót, de egy magát Szamaha feleségeként azonosító egyiptomi nő közölte az ONTV egyiptomi televízióval, hogy a férje sosem járt Cipruson, a gépeltérítőről közzétett képeken pedig nem a párja látható. Emellett a túszdráma fejleményei közepette a magát Nahlának nevező hölgy elmondta, Ibrahim Szamaha éppen Kairó felé tart, hogy onnan az Egyesült Államokba repüljön egy konferenciára.

Az eltérített gép miatt Cipruson válságstábot állítottak fel, a lárnakai repülőteret lezárták, és minden Ciprusra érkező járatot az ország nyugati részén lévő Páfosz légikikötőjébe irányítottak át.

Kapcsolódó Cikkek