EUR: 310,19 Ft
CHF: 267,67 Ft
2017. szeptember 21., csütörtök
Máté, Mirella

Egyéb VII.kerület

Emlék a Világ igazának

Felavatták Márton István emléktábláját a VII. kerületi Csányi utca 10. szám alatt. A kelmefestő mester 1944 októberétől élete kockáztatásával mentette a budapesti gettóból Erzsébetváros zsidó polgárait és a Klauzál utcai Hattyú mosoda labirintusszerű alagsori részében bújtatta őket. A Márton István által bújtatottak túlélték a gettót, a náci megszállást. Egyikükkel az életét is összekötötte.

Lányuk, Márton Ágnes az ünnepségen köszönetet mondott azért, hogy az önkormányzat egyhangúlag támogatta az emléktábla felállítását. Márton István megkapta Izrael állam Világ igaza kitüntetését, neve ott szerepel az Egyesült Államokban, Washington és Los Angeles holokausztmúzeumában is. Húsz évvel halála után, 2008-ban Erzsébetváros posztumusz díszpolgári címet adományozott neki. Az ünnepségen zsidó és keresztény imákkal és versekkel emlékeztek Márton Istvánra.

Budapest, 2016. február 15. Horváth Zoltán István, az erzsébetvárosi Szent Teréz templom plébánosa Márton István kelmefestő mester emléktáblája avatásán 2016. február 15-én a VII. kerületi Csányi utca 10-es számú háznál, az iparos egykori textilfestő műhelyénél, ahol a második világháború idején üldözött zsidókat bújtatott. Márton Istvánt halála után egy évvel, 1989-ben Izrael állam Világ igaza kitüntetésben részesítette. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt


Horváth Zoltán István, az erzsébetvárosi Szent Teréz templom plébánosa is felavatta  Márton István emléktábláját 
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • 710 milliót költhetnek épületek és udvarok felújítására

    710 milliót költhetnek épületek és udvarok felújítására

    A sajókazai Radvánszky-kastélyban igazgatói értekezlettel egybekötött tanévnyitót tartottak, ahol jelentős mértékű fejlesztéseket jelentettek be. A rendezvényen Demeter Zoltán országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának tagja elmondta, hogy a kormány 2010-től 2017-ig 572 milliárd forinttal költött többet oktatási célokra, mint a korábbi kormányok.

  • Országos íjászverseny volt Sötétvölgyben

    Országos íjászverseny volt Sötétvölgyben

    Az idén már második alkalommal rendezte meg a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az Alisca Katasztrófavédelmi Országos Íjászversenyt a Szekszárdhoz közeli Sötétvölgyben, ahol a katasztrófavédelem mellett a rendőrségtől, a büntetés-végrehajtástól, a vízügytől és az országgyűlési őrségtől is érkeztek versenyzők.