2020. augusztus 04., kedd
Domonkos, Dominika

Egyéb XII.kerület

Érvényesül az itt élők akarata a Testnevelési Egyetem fejlesztési terveiben

Testnevelési Egyetem, TF (Fotó: Keresztesi Balázs)

Testnevelési Egyetem, TF
(Fotó: Keresztesi Balázs)

A részletes elképzelésekről Gyetvai Árpád, a Testnevelési Egyetem új campusáért felelős miniszteri biztos azt mondta: a 25 ezer négyzetméteres, multifunkciós sportcsarnok magassága a Csörsz utca szintjéhez képest átlagosan 13 méter lesz, de a legmagasabb pontja sem haladja majd meg a 18 métert, a létesítmény jelentős része ugyanis a föld alá épül.

MTI Fotó: Ruzsa István

A Testnevelési Egyetem háromezer négyzetméteres atlétikai csarnoka tavaly október 15-én égett le.

– A csarnok része lenne egy hétezer négyzetméteres mélygarázs, továbbá felszíni parkolóhelyeket is kialakítanának 63 autó és három busz számára. A sporttelep Csörsz utca felőli részén új, füves, szabadtéri atlétikai pálya lesz, az Alkotás utca felőli oldalon, a helyén maradó mentőállomás felett pedig egy szintén nyitott, többfunkciójú műfüves labdarúgópálya létesülhet – tájékoztatott a miniszteri biztos. Hozzátette, az Alkotás utca és a Győri út között, az egyetem jelenlegi campusán és a Sportkórház területén 39 ezer négyzetméteren újítanának fel meglévő épületeket, melyek közül több is műemléki védettséget élvez.


Országos Sportegészségügyi Intézet, Sportkorház (Fotó: Keresztesi Balázs)

A Sportkórház területén 39 ezer négyzetméteren újítanának fel meglévő épületeket

Közel 34 ezer négyzetméteren új épületeket hoznának létre, valamint 200-250 autó számára felszíni parkolóhely is készülne. Az Alkotás utca mentén található, zöld színű, rossz állapotban lévő egyetemi tömböt, az úgynevezett új épületet lebontanák. A campus parkját bővítenék és nappal nyitottá tennék, hogy a környéken élők is birtokba vehessék a területet.

– Hosszú hetek óta egyeztetünk az egyetem vezetőivel és a tervezőkkel, hogy megnyugtató és jó megoldás jöhessen létre – mondta el Pokorni Zoltán. A Hegyvidék polgármestere szerint példás kompromisszum született a tervek kapcsán, a szakmai tartalmat ugyanis nem kellett csorbítani, ugyanakkor sikerült jobban figyelembe venni a helyi adottságokat és a környékbeliek szempontjait. Ennek fontos eleme, hogy a multifunkciós csarnokot a Csörsz utcai épületektől távol helyeznék el, a mélygarázshoz a Hegyalja út felől biztosítanának bejáratot, az atlétikai és a labdarúgópályát pedig nem látnák el állandó fedéssel.


Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.