EUR: 345,14 Ft
CHF: 321,08 Ft
2020. augusztus 14., péntek
Marcell

Béren kivüli juttatás

Erzsébet-utalvány volt, van és lesz is

A múlt héten kiderült, hogy az Európai Bíróságnak gondja van a Magyarországon működő béren kívüli juttatások rendszerével, azon belül is az Erzsébet-utalványra és a SZÉP Kártyára vonatkozó szabályokkal. A hír komoly zűrzavart eredményezett, többen ugyanis úgy értelmezték a döntést, hogy a hazai cafeteria két legnépszerűbb elemének befellegzett. Pedig erről szó sincs.

Vásárlás Erzsébet utalvány kártya (Fotó: Máté Krisztián)

Minden híresztelés ellenére sem állt fejre (Fotó: Máté Krisztián)

Nem egyeztethetők össze az uniós joggal az Erzsébet-utalvány, illetve a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP Kártya) szabályozásának egyes elemei – erre a következtetésre jutott február végén az Európai Unió Bírósága (EUB). A luxemburgi testület ítélete azt állapította meg, hogy a magyar béren kívüli juttatási rendszer alapvető jogokat korlátoz, mint például a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságát. Az Erzsébet-utalvány és a rá épülő Erzsébet-program kapcsán konkrétan azt rótták fel, hogy úgy élveznek állami kiváltságokat (például adókedvezmény – a szerk.), hogy közben gazdasági tevékenységet folytatnak, így a piac más szereplőihez képest mesterséges előnyhöz jutottak. A SZÉP Kártya esetében ennél is tovább ment az EUB és hátrányos megkülönböztetésnek minősítette az ebben a szegmensben élő gyakorlatot.


A döntés nyomán komoly zűrzavar támadt itthon, mivel több, erről szóló híradás is úgy tálalta a fejleményeket, mintha a hazai cafeteria két legnépszerűbb elemének befellegzett volna.

– Alaptalan minden ilyen következtetés, a bíróság nem az Erzsébet-utalványokra vagy a SZÉP Kártyára mondott nemet, hanem a vonatkozó szabályozás egyes passzusainál kell a hazai jogszabályokat összhangba hozni az EU szabályaival – értelmezte a Lokálnak a kialakult helyzetet Fata László cafeteria-szakértő. Azt is kiemelte, hogy a jelenlegi utalványok és kártyák továbbra is felhasználhatók, a felhasználást közvetlenül nem érinti hátrányosan az ítélet. – Az adózási előírások is változatlanok, vagyis a munkáltatók a már megszokott feltételek mellett rendelhetik meg az utalványokat vagy tölthetik fel a kártyákat márciusban is, és az elfogadóhelyeknek sem kell hirtelen semmi különösre készülniük – tette hozzá.


Fata szerint most a magyar törvényhozáson a sor, hogy úgy csiszoljon a jelenlegi szabályozáson, hogy az már összhangban legyen az uniós elvárásokkal. Ez a procedúra akár néhány hónap alatt is átfuthat, a módosítások során pedig azt kell szem előtt tartani, hogy a feltételek az EU-joghoz igazodjanak. Ilyen lehet például a magyarországi telephelyhez vagy a társasági formához kapcsolódó feltételek átalakítása. A szakértő ugyanakkor nem tartja valószínűleg, hogy az eddigi adókedvezményekhez is hozzányúlnának, mivel a bíróság ítélete sem tért ki erre. – Főként annak a szempontnak kell megfelelni, hogy ne csak a hazai, hanem a nemzetközi cégek is be tudjanak szállni az utalványok és a különböző kártyák kibocsátásához kapcsolódó gazdasági tevékenységbe, de úgy, hogy az ezekhez kapcsolódó alapvető törvényalkotói szándék is meg tudjon valósulni – húzta alá Fata László. Ez utóbbi a Erzsébet-utalvány esetében a szociális juttatások és az üdültetési program, a SZÉP Kártyánál pedig a belföldi turizmus élénkítése.

A szakértő tehát azzal számol, hogy mind az Erzsébet-utalvány, mind pedig a SZÉP Kártya hosszú távon is megmarad – ennek a szándéknak egyébként kormányzati szinten is hangot adtak, előbb Kovács Zoltán kormányszóvivő, később pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Fata László azt is előrevetítette, hogy az újonnan érkező szereplők jó eséllyel úgy léphetnek be a megnyíló piacokra, hogy az ezekhez köthető programok, törvényalkotói célok megvalósításhoz is hozzájárulnak. – Nem gondolom, hogy akár az Erzsébet-program, akár a belföldi turizmus támogatásának megkerülésével bele lehetne vágni a jövőben az ilyen célú utalványok és a kártyák forgalmazásába Magyarországon – közölte. Fata László amúgy nem félti a versenytől a jelenlegi szereplőket, mint mondta, a SZÉP Kártya szegmens eddig is többszereplős volt, az Erzsébet-utalvány pedig a Plusz elektronikus kártya januári bevezetésével a megrendelői oldal leggyakrabban hangoztatott elvárásának is eleget tesz. (x)

Kapcsolódó Cikkek

 • Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Minden harmadik munkavállaló szerint nehézkes a nyári szabadságok kivétele, minden második dolgozó pedig arról is beszámol, hogy előfordult már vele, hogy nem engedték az előre tervezett időpontban szabadságra menni.

 • Az unalom is káros lehet az egészségre

  Az unalom is káros lehet az egészségre

  Azt hallották, hogy egy francia alkalmazott beperelte a munkáltatóját arra hivatkozva, hogy az állásában „zombivá unatkozta” magát, ez pedig szakmailag „meggyilkolta” őt?

 • Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  A Lokál Extra négy oldalas mellékletében azt mutatjuk be, miért éri meg az Iskolai Erzsébet-utalványt, illetve az Erzsébet-utalvány Plusz kártya Iskolai-zsebét választani, ha tanszervásárlásról van szó.