2020. augusztus 10., hétfő
Lőrinc

Egyéb IX.kerület

Ezentúl kevesebb energia is elég

Uniós pályázati támogatásnak köszönhetően energetikai korszerűsítést végeztek a Polgármesteri Hivatal Lenhossék u. 24–28. szám alatti épületén, a Ferencvárosi Művelődési Központ épületén, valamint a Bakáts Téri Ének-zenei Általános Iskola épületén.

FMK  (Fotó: Máté Krisztián)

A Haller utcában található 1962-ben, Szabó István Ybl-díjas építész tervei alapján épült Művelődési Központ épületét hőszigetelték és kicserélték a nyílászárókat (Fotó: Máté Krisztián)

A Környezet és Energia Operatív Program Középületek kiemelt jelentőségű épületenergetikai fejlesztése pályázaton három, Ferencváros Önkormányzata által benyújtott pályázat nyert támogatást, új lendületet adva ezzel a kerületben zajló fejlesztéseknek. Ennek köszönhetően nem csupán az épületek energetikai mutatói javultak jelentősen, hanem a városkép megújításában, modernizálásában is előrelépés történt.


– Ha példát mutatunk a felnövekvő generációknak energiatudatosságból, vállalkozószellemből, az hosszú távon meg fog térülni. Az iskolába járó gyerekek ugyanis látják a fejlődést. Az önkormányzatok pedig példát tudnak mutatni a lakosságnak. Az a tapasztalatom, hogy ha az önkormányzati épületek jól néznek ki, a lakosság is jobban kedvet kap, hogy vagy pályázati úton, vagy saját forrásokból megújítsa saját portáját – mondta a projektzáró rendezvényen Nemcsok Dénes Sándor helyettes államtitkár.

Ferencvárosi Művelődési Központ épületének energetikai korszerűsítése projektek záró rendezvénye Nemcsok Dénes Sándor,dr. Bácskai János  (Fotó: Máté Krisztián)

Bácskai János (Fotó: Máté Krisztián)

Ferencvárosi Művelődési Központ épületének energetikai korszerűsítése projektek záró rendezvénye Nemcsok Dénes Sándor,dr. Bácskai János  (Fotó: Máté Krisztián)

Nemcsok Dénes Sándor(Fotó: Máté Krisztián)

Bácskai János polgármester a három megújult épület szimbolikusságát hangsúlyozta. A Bakáts Téri Ének-zenei Általános Iskola Ferencváros egyik legrégibb épülete, a közoktatási intézmények közül az első a kerületben. A Ferencvárosi Művelődési Központ a kerület kultúrájának szimbolikus épülete, arculatának megfiatalítása mellett jelentős költségcsökkenés érhető majd el az energetikai újításokkal. A Lenhossék utcai épületben több önkormányzati iroda és a kormányhivatal működik. Nem mindegy, milyen arcát mutatja Ferencváros lakói felé a helyi elöljáróság és Magyarország kormánya. A helyi védelem alatt álló és ennek megfelelően felújított homlokzat ezt szolgálja majd a jövőben.


Bácskai János kiemelte, az elnyert 240 millió forint európai uniós támogatás mellé az önkormányzat 90 millió forint saját forrást tudott tenni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt a híres filmrendező

  Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

 • Húsban a jövő

  Húsban a jövő

  Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.