EUR: 344,41 Ft
CHF: 320,70 Ft
2020. augusztus 11., kedd
Zsuzsanna, Tiborc

Belföld

Fáj a fejem, és nincs rá gyógyszer

Van gyógyszer, de gyakorlatilag megfizethetetlenül drága, és az orvos csak akkor írja fel, ha egyáltalán felismeri a betegséget. A cluster szindróma a legkínzóbb krónikus betegségek egyike.

Tizenkét éve élek ezzel a betegséggel – kezdte a Lokál érdeklődésére Gönczöl András. – Váratlanul alakult ki nálam, és ma sem tudják pontosan az okát, pedig rengeteg vizsgálaton estem már át. A fejfájási rohamok évente két időszakban – nálam februárban és augusztusban – jönnek, rendszerint éjszaka, és olyan erősek, hogy minden fényt le kell kapcsolnom, becsukom a szemem, és ököllel ütök valamit, ami nem törik össze.


fej

(Képünk illusztráció)

Akit nem kínoz ilyen betegség, nem is sejti, a heves és makacs fejfájásnak hány fajtája van és mennyi embertársunkat sújtja. Gönczöl András betegsége az egyik legrosszabb ezek közül: a cluster szindróma sok-sok vizsgálattal szűrhető csak ki a hasonló tüneteket mutató betegségek közül.

Ezek elvégzéséhez idő kellene, ami sokszor nincs – magyarázta dr. Áfra Judit főorvos, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet Fejfájás Ambulanciájának vezetője. – Nálunk például májusig foglalt minden időpont. Egy cluster-fejfájásban szenvedő betegnél könnyen előfordulhat, hogy mire sorra kerül, elmúlnak a tünetek, amelyek nélkül pedig nehéz megállapítani, hogy valóban erről a betegségről van-e szó.


A főorvos tájékoztatása szerint éppen ezért nehéz megmondani, hány embert sújt ez a betegség. A becsült adat egy százalék alatti, ami elsőre kevésnek tűnhet, de ha belegondolunk, hogy az egy százalék csak Magyarországon 100 ezer embert jelent, már másképp áll a dolog.

Gyógymód nincs, csak a tüneteket lehet csökkenteni. Az egyik lehetséges megoldás a 100 százalékos oxigén, amelyhez nem könnyű hozzájutni. Gönczöl Andrásnak például még nem sikerült elérnie, hogy az őt vizsgáló orvosok felírjanak számára ilyet. – Sajnos, ez előfordulhat – mondta dr. Áfra Judit. – Ha az orvos nem tudta pontosan megállapítani a betegséget, elképzelhető, hogy nem írja fel.

Ha pedig felírná, méregdrága volna. Mint ahogyan a rohamokat csökkentő Sumatriptan-injekció is, amelyet a beteg maga tud a bőr alá beadni, és amelyből két kapszula 10 ezer forint. Ha belegondolunk, hogy egy rohamsorozat egy-másfél hónapig is eltarthat, sejthetjük, mibe kerülne ez a betegnek.

A Magyar Fejfájás Társaság többször próbált már lobbizni azért, hogy az OEP támogassa ezeket a készítményeket, de nem járt sikerrel.

Mindezek fényében nehezen értelmezhető az OEP válasza, amelyet a sajtóosztálytól kaptunk. Szerintük ugyanis „az elsődleges gyógyszeres kezelési lehetőséget jelentő, sumatriptan hatóanyagú Imigran oldatos injekció, és a palackos és tartályos kiszerelésű oxigén is rendelhető TB támogatással Cluster típusú fejfájásban szenvedő betegek akut rohamainak kezelésére”.

Kapcsolódó Cikkek