2020. augusztus 04., kedd
Domonkos, Dominika

Extra

Fehér Anna: Boldog vagyok!

A József Attila Színház Jászai Mari-díjas színésznője legújabb színpadi szerepében egy, a gyilkolástól  sem megrettenő nagynénit alakít. A színésznő szinte sosem beszél magánéletéről, a Lokálnak azonban őszintén mesélt nemcsak az új darabról, de arról is, hogy már nézelődnek, hogy ötéves kisfiának, Barnabásnak a legmegfelelőbb iskolát találják meg.

Az Arzén és levendula című darabban láthatjuk hamarosan. Mennyire áll közel önhöz egy bűnügyi bohózat?


Nagyon szeretem a fekete humort és az abszurdot, ezért nagyon nagy izgalommal álltam neki a próbafolyamatnak. Örültem, hiszen egy jó darabban játszhatok el egy nagyon jó szerepet.

Az ön által alakított karakter, Martha néni egy igen életvidám hölgy, akinek azonban van egy  sötét oldala is. Milyennek látja ez a karaktert?


Fehér Anna, ARZÉN ÉS LEVENDULA című bűnügyi bohózata József Attila Színházban   (Fotó: Máté Krisztián)

Fehér Anna, ARZÉN ÉS LEVENDULA című bűnügyi bohózata József Attila Színházban (Fotó: Máté Krisztián)

− Tele van szeretettel, jó szándékkal és tenni akarással. Nagy odaadással próbálja boldoggá tenni a körülötte élőket, figyel a szegényekre és főz az elesettekre. Szerinte a magányos és boldogtalanná vált embereket „átlényegíteni” ugyanolyan fontos feladat, mint a szegényeknek levest vinni. Az átlényegítés pedig azt jelenti, hogy testvérével közösen mérgezett bodzaborral átsegítik az illetőt a túlvilágra. Ijesztő és abszurd gondolat, de ők ezt teljesen természetesnek tartják.

Ha nincs éppen színpadon, mivel tölti a szabadidejét? Kisgyermekes édesanyaként nyilván nem marad sok…

Az életemet most nagyjából a munkám és a kisfiam tölti ki, másra nem is nagyon maradna időm, és ezzel én elégedett és boldog vagyok. Barnabás nemsokára ötéves lesz és még nagyon igényli a figyelmünket és a jelenlétünket. Most az a „hobbim”, hogy Barnabás szemével fedezem fel a világot. Nagyon jó így megismerni a dolgokat, ez inspirálóan hat rám is. Egészen más így az élet!

Akinek nincs gyereke, furcsa lehet olvasni, hogy bizony egy ötévestől is rengeteget tanulhatunk…

– Szerintem nagyon sokat lehet tanulni egy ötéves gyerektől is, például hogy a megismerésre mindig kell elég időt szánni, vagy hogy nem csak úgy történhetnek jól a dolgok, ahogy mi gondoljuk. Ha nyitottabban állunk az emberekhez, egy másik világot is felfedezhetünk.

A színészethez való hozzáállása is változott? 

Fehér Anna

Fehér Anna

– Szerintem a színészet a személyiség szakmája, ezért annak változása hatással van a szerepformálásra is. Úgy érzem, hogy az anyaság még gazdagabbá és érzékenyebbé teszi a játékomat.

Mi a helyzet a korlátokkal? Van olyan, amit nem vállalna el azért, mert édesanya lett? 

− Nem kerültem még ilyen helyzetbe, de biztosan változtak a határaim.

Elképzelhetőnek tartja, hogy a kisfia egy nap az ön nyomdokaiba lépjen? 

– Nem tudom, Barnabást minden érdekli, nagyon nyitott a világra. Azt szeretnénk, hogy azzá váljon, ami benne rejlik. Ebben szeretném őt segíteni, bármi legyen is majd az. Nagyon fontosnak tartom, hogy ne a mi álmaink irányítsák, hanem álmodjon saját álmokat és azokat valósítsa meg. 

Mik a tervei a következő időszakra?

Túl vagyok a második bemutatón az idei évadban. Az Arzén és levendula volt az utolsó premier a színházunkban, az őszi bemutató próbái már a nyár elején elkezdődnek, addig a színházamtól biztosan szabad vagyok. Jön a tavasz, a játszóterezés ideje. Nagyon jó oviba járunk, ahonnan délután az összes gyerek a szülőkkel együtt kiözönlik a közeli  játszótérre. Nagyon várjuk már, hogy mehessünk hancúrozni a napsütésbe a többiekkel, a játszótéren én is egy kicsit újra gyereknek érezhetem magam.

Fehér Anna, ARZÉN ÉS LEVENDULA című bűnügyi bohózata József Attila Színházban   (Fotó: Máté Krisztián)

Fehér Anna, ARZÉN ÉS LEVENDULA című bűnügyi bohózata József Attila Színházban (Fotó: Máté Krisztián)

Foglalkoztatja már az iskolakeresés?

− Már kérdezősködünk kollégáktól, barátoktól, kinek hova jár a gyereke és főleg hogy miért épp oda. Szeretnénk megtalálni a Barnabásnak leginkább való iskolatípust. A legfontosabb, hogy szeressen majd abba az iskolába járni, amit választunk. Bár még csak középső csoportos óvodás, szerintem nem lehet elég korán elkezdeni a lehetőségek feltérképezését, hiszen úgy szalad az idő.

Mit tanácsolna azoknak a nőknek, akik 40 fölött szeretnének gyermeket vállalni?

− Nehéz erre válaszolni. Szerintem kell hozzá alapos önismeret és persze egészség. Csak azért, mert valaki elmúlt negyvenéves, ne adja fel! Boldog és büszke édesanyja vagyok, semmilyen hátrányát nem érzem annak, hogy Barnabás csak nemrég született, hacsak azt nem, hogy már nem adhatok neki édestestvért. De nekünk így is kerek a világ.

Kapcsolódó Cikkek