2020. augusztus 03., hétfő
Hermina

Egyéb XIII.kerület

Gőzerővel épül a szuperovi

Szuper, passzívház jellegű óvoda épül a Kassák Lajos utcában. A munka gőzerővel folyik, a tervek szerint a kicsik már az idén birtokba vehetik a minden igényt kielégítő ovit.

ovi13

A falak már állnak (A szerző felvétele)

A Meséskert Tagóvoda helyén korábban is ovi volt, de az a létesítmény szerkezetileg és térszervezésében is elavult. Hogy mást ne mondjunk, a 45 négyzetméteres csoportszobák nem feleltek meg a jelenleg érvényes szabványoknak.


– Az épülő óvoda az érvényben levő energetikai követelményeknek teljes mértékben megfelel, hőszigeteléssel és magas szintű gépészeti megoldásokkal készül – tudtuk meg az önkormányzattól. – Az épület passzív jellegű, ami nemcsak gazdaságos üzemeltetést biztosít, hanem kisebb környezeti terhelést is jelent. Megvalósításánál már a tervezés során olyan megoldásokat alkalmaztak, amelyek az épület hőveszteségét minimalizálják, a hőnyereséget maximalizálják, figyelembe veszik és hasznosítják a belső hőforrások energiáit is. Jó példa van előttünk. Éppen egy éve adtuk át az ország, sőt Közép-Európa első százlakásos, önkormányzati beruházásban készült passzívházát. A képviselő-testület által meghatározott óvodabővítési program azért is fontos, mert a kerületben az újszülöttek száma közel tíz esztendeje minden évben meghaladja az ezeregyszázat. Az óvoda 400 férőhelyes lesz.

kassak-ovi-k04-k01

A tervek szerint ilyen lesz felülnézetből az óvoda

 

Mi az a passzívház?
A passzívház egy olyan épület, amely kimagaslóan jó hatékonysággal és jelentős gépészeti közreműködés nélkül (passzívan) hasznosítja a környezetében rendelkezésre álló hőenergiát. A passzívház fűtésienergia-igényének egyharmadát a nyílászárókon át érkező napenergia, egyharmadát a bent tartózkodó személyek és a használt berendezések hőleadása, egyharmadát pedig a fűtési rendszer – valamilyen hőtermelő – biztosítja. Ez a hatékonyság azt jelenti, hogy jó közelítéssel egy passzívház fűtésienergia-igénye körülbelül tizede egy hasonló, hagyományos épületnek.

 

Az önkormányzat a „Lendületben a XIII. kerület” című programjában rögzítette, hogy minden kerületi óvodáskorú gyermek óvodai elhelyezéshez jut. Mint megtudtuk, a kerület vezetősége további óvodafelújításokat tervez. A Tüzér utcai Gyermekkert óvoda kivitelezésének befejezését 2017 nyarára tervezik, egyúttal a csoportok számát is bővítik. Emellett tervezik az Esküvő közben lévő Mese óvoda, a Gogol utcai Hétszín óvoda és a  Vizafogó óvoda felújítását, korszerűsítését is.


Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.