EUR: 345,81 Ft
CHF: 321,72 Ft
2020. augusztus 08., szombat
László

Sport

Gyulai Istvánról díjat neveztek el!

Március 11-én volt tíz éve, hogy elhunyt Gyulai István, a kiváló televíziós riporter, az egyik legismertebb magyar sportdiplomata. A Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöksége – egyeztetve a családdal és a Nemzetközi Atlétikai Szövetséggel – úgy döntött, hogy Világnapi elismerés kitüntetését Gyulai Istvánról nevezi el.

Gyulai István 1943. március 21-én született Budapesten. A Bp. Honvéd és a BEAC válogatott rövidtávfutója volt, Universiade-győztes, huszonnyolcszoros magyar bajnok. A Magyar Televízióban a TeleSport riportere lett, majd főszerkesztője. Az MSÚSZ elnökségi tagjaként a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség főtitkárhelyettessé, később főtitkárává választotta. Később a hazai szervezet alelnöke lett. Dolgozott az International Sport főszerkesztőjeként, valamint a World Gymnastics tornamagazin alapító főszerkesztőjeként. Sportdiplomáciai karrierjét a világ egyik legjelentősebb sportszervezeténél kezdte, mint a Nemzetközi Atlétikai Szövetség tanácsának tagja, 1991-től haláláig pedig a testület főtitkári posztját töltötte be. A Magyar Atlétikai Szövetség alelnöke, majd tiszteletbeli elnöke volt. A 2006. március 11-én elhunyt Gyulai István még életében a Magyar Sportújságírók Szövetsége örökös tiszteletbeli alelnöke lett. Nevét viseli a legrangosabb magyar atlétikai verseny, a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj, Pesterzsébeten egy általános iskola, Debrecenben pedig az stadion és edzésközpont.


gyulai

Gyulai István tudását ma is mindenki elismeri

– Gyulai Istvánról még a mi rendkívül irigy szakmánkban és sportéletünkben is máig kizárólag elismerően beszél az, aki ismerhette, vele dolgozhatott – mondta a Gyulai-díj létrehozásával kapcsolatban Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke. – S ami talán még fontosabb: mindenki szeretettel emlegeti őt. Felkészültsége, elkötelezettsége, eleganciája, sportdiplomáciai munkája révén minden magyar sportújságíró méltó példaképe lehet. Nagyon örülök a Gyulai István-díjról szóló egyhangú elnökségi határozatunknak és a család támogató jóváhagyásának. Köszönet érte!

A Gyulai István-díjat az MSÚSZ először idei kétnapos közgyűlésén adja át, amelyet május 9-én és 10-én rendez meg a tápiószentmártoni Kincsem Lovasparkban.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek