EUR: 343,95 Ft
CHF: 318,65 Ft
2020. augusztus 04., kedd
Domonkos, Dominika

Egyéb II.kerület

Hasznos a „rágcsálóspecialista” aranysakál

A budai erdőkben néhány évvel ezelőtt találkoztak először magányos aranysakálokkal a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei. Mára bizonyos, hogy az őshonos állatfaj jelentős számban él a Buda környéki zöld területen, de a Budakeszi Vadasparkban is megismerkedhetünk vele Muci személyében.

aranysakal2

Muci attraktív sakál személyiség

A Pilisi Parkerdő Zrt. az aranysakál megjelenéséről készített tájékoztatója szerint az erdészek és a biológusok örvendetesnek tartják az aranysakál megjelenését és elszaporodását, mert a csúcsragadozók fontos tényezői és fenntartói az erdei ökoszisztéma egyensúlyának.


– Amikor egy-egy őshonos állat vagy növény eltűnik a rendszerből, ez az egyensúly megbillenhet. Az aranysakálok megtelepedésének folyamatával az erdei ökoszisztéma sokfélesége gazdagodik, illetve a sakál megjelenése hozzájárul az erdő önszabályozó folyamatainak javulásához is – tudtuk meg a Pilisi Parkerdő Zrt. tájékoztatójából.

Az aranysakál megjelenésében leginkább a rókára hasonlít, csupán színben és méretben adódhatnak különbségek. Elnyújtott üvöltéssel, vagy rövid, jellegzetes vonyító és üvöltő hangokkal kommunikál, melyet általában napnyugta után egy órával hallhatunk. Magyarországi táplálkozását tekintve „rágcsálóspecialistának” mondható, elsősorban a kisemlősöket, a mezei egereket és a pockokat kedveli. Azonban olykor a csülkös állományra, őzre, dámszarvasra, vaddisznóra is szemet vethet. Az érdeklődők a Budakeszi Vadasparkban is megismerkedhetnek vele Muci, a négyéves szuka személyében, akit gondozója intelligens, kedves, együttműködő állatként jellemez. Muci tréningek, látványetetések keretében mutatja meg, milyen attraktívak tudnak lenni az aranysakálok.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.