2020. augusztus 11., kedd
Zsuzsanna, Tiborc

Egyéb II.kerület

Helyben lovagolhatunk reggel nyolctól este nyolcig

Pasaréti Honvéd Lovarda Nyílt nap Csentericz Zoltán, a lovarda vezetője ( Fotó: Sáfár Tibor)

Csentericz Zoltán, a lovarda vezetője

A tavaszi szünetben és a jó idő beköszöntével egyre többen kaptak kedvet a lovagláshoz. A kerületben kiváló körülmények között tanulhatnak lovagolni fiatalok és idősek a Pasaréti Honvéd Lovardában, ahol óvodás csoportokat is fogadnak, és terápiás oktatással is foglalkozik két szakember.

Pasaréti Honvéd Lovarda Nyílt nap Csentericz Zoltán, a lovarda vezetője ( Fotó: Sáfár Tibor)

Májusban nyílt nappal, állatsimogatóval is készülnek a lovardában

A Pasaréti Honvéd Lovarda idén ünnepli újjáalakulásának 10. évfordulóját. 2005-ben a honvédség bezárta volna a sportlétesítményét, a II. kerületi önkormányzat azonban megállapodott a honvédelmi tárcával és jelképes összeg fejében átvállalta a lovarda működtetését, a terület főbérlője pedig a Pasaréti Lovas Hagyományőrző Közhasznú Nonprofit Kft. lett.


Pasaréti Honvéd Lovarda Nyílt nap Csentericz Zoltán, a lovarda vezetője ( Fotó: Sáfár Tibor)

A kicsiket még vezetik a lovon

– A fiatalokat 9−10 éves kortól várjuk, és jelenleg egy 72 éves bácsi a legidősebb „tanítványunk”, aki lovagol. Mindennap reggel 8-tól este 8-ig vagyunk nyitva, kezdőket, gyerekeket, felnőtteket egyaránt fogadunk, aki szeretne lovagolni – tudtuk meg Csentericz Zoltántól, a lovardát működtető Pasaréti Lovas Hagyományőrző Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől.

Százhúsz éve, 1896 őszén nyitották meg a Budapesti Császári és Királyi Hadapródiskolát, melynek része volt a lovarda is, ahol megannyi országos bajnokot és világhírű olimpikont neveltek. A Hidász utca 2/d alatt működő lovarda ma kerületi óvodás csoportokat is fogad.


– Délelőtti programként várjuk a kicsiket, nekik megmutatjuk a lovardát, és a pónikon lovagolhatnak. Hétköznap reggel és délelőtt szívesen látjuk a felnőtteket, iskola után pedig jöhetnek a fiatalok – mondta a Lokálnak Csentericz Zoltán. A lovarda vezetője hozzátette, a honlapjukon (honvedlovarda.hu) már fent vannak a nyári táboraik időpontjai, ezekről és a lovaglástanulás feltételeiről is itt lehet tájékozódni. A Pasaréti lovardában két lovasterapeuta is tart foglalkozást: Veres Anna pszichológusként a viselkedési, Hainzmann Zsófia gyógytornász pedig a mozgásszervi problémákon segít.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.