EUR: 346,05 Ft
CHF: 320,29 Ft
2020. augusztus 07., péntek
Ibolya

Külföld

Hollande: egész Európát támadták meg

Egész Európát támadták meg Brüsszelben, a fenyegetés komolyságának megfelelő lépéseket kell tennie a kontinensnek – közölte Francois Hollande francia elnök kedden a 34 halálos áldozatot követelő brüsszeli robbantásokról szólva.

A francia államfő emlékeztetett, hogy Franciaország is merényletek helyszíne volt tavaly januárban és novemberben, s fáradhatatlanul fojtatja harcát a kül- és belföldi terrorizmussal szemben.


A francia kormány korábban válságtanácskozást tartott a brüsszeli merényletek miatt. A tanácskozást követően Bernard Cazeneuve belügyminiszter közölte, az ország még mindig “nagyon nagy” biztonsági fenyegetéssel néz szembe, s egyúttal azzal a felhívással fordult a többi európai uniós tagországhoz, hogy erősítsék meg közös terrorellenes küzdelmüket.

Cazeneuve emellett figyelmeztetett, hogy nagyon komoly biztonsági intézkedések lesznek életben a nyáron Franciaországban rendezett labdarúgó Európa-bajnokság idején.

Manuel Valls miniszterelnök azt mondta a tanácskozás után: “Hadban állunk, és ebben a háborúban mindenkit mozgósítani kell.” A francia miniszterelnök felszólította az Európai Parlamentet, hogy gyorsítsa fel az utas-nyilvántartási adatállományra (PNR) vonatkozó brüsszeli javaslat elfogadását. A veszélyes személyek utazásainak követését segítő PNR-rendszer tervét több nyugat-európai tagállam erősen támogatja, ugyanakkor az Európai Parlament kételyekkel fogadta.

Valls az EP zöld és szocialista képviselőinek címezve úgy fogalmazott, hogy eljött az ideje a rendszer bevezetésének, elég időt pocsékoltak el már eddig is.

Francois Hollande és Anne Hidalgo párizsi polgármester bejelentette, az Eiffel-torony a belga lobogó színeiben fog pompázni kedd este, a zászlókat pedig félárbocra engedik a robbanás áldozatainak tiszteletére.

A francia szenátusban és országgyűlésben délután egyperces néma csenddel emlékeztek meg az áldozatokról.

Kapcsolódó Cikkek

 • Európában a járvány második hullámára készülnek

  Európában a járvány második hullámára készülnek

  Különböző szigorításokkal a koronavírus-járvány második hullámára készülnek Európában, ahol továbbra is a legmagasabb a vírus okozta Covid-19-betegség halálos áldozatainak száma: a 708 ezerből 202 ezret a kontinensről jelentettek.

 • Túszokat ejtett egy férfi egy bankban

  Túszokat ejtett egy férfi egy bankban

  Órákig tartó tárgyalásokat követően megadta magát az a férfi, aki hat embert ejtett túszul egy Le Havre-i bankfiókban csütörtökön, Franciaország északnyugati részén – közölték szemtanúk és a rendőrségi szakszervezet szóvivője.

 • Görögország éjszakára lezárja határátkelőit

  Görögország éjszakára lezárja határátkelőit

  Görögország éjszakára lezárja határátkelőit a koronavírussal fertőzöttek számának újbóli megemelkedése miatt, csak a bulgáriai határon lévő átkelőhelyek maradnak nyitva – közölte csütörtökön a görög kormány.