2018. március 24., szombat
Gábor, Karina

Külföld

Húszmilliárdos műkincslopás brit múzeumokból

Több mint húszmilliárd forint értékben lopott ázsiai eredetű műkincseket, főleg jádéból és orrszarvútülökből készült tárgyakat egy nagy-britanniai múzeumokat és aukciósházakat fosztogató bűnbanda az elmúlt években.

A banda tíz tagját már korábban letartóztatták és elítélték, a négy feltételezett értelmi szerzőt hétfőn mondta ki bűnösnek egy birminghami bíróság. A korábbi elítéltek között van egy kínai nevű londoni közvetítő, akinek az volt a feladata, hogy vevőt találjon a műkincsekre Kínában, a férfi e célból gyakran utazott Hongkongba.


A bűnözők fő célpontja a cambridge-i Fitzwilliam és a durhami Oriental múzeum volt. A cambridge-i múzeumból 2012 áprilisában ellopott 18 jádetárgy sosem került meg, de egy jádetálat és több figurát, amelyet a durhami múzeumból vittek el, megtaláltak a földben elásva. A tolvajok el akartak lopni egy orrszarvúfejet is a norwichi kastélymúzeumból, de a zsákmányt elejtették menekülés közben.

A banda hat tagját már 2013-ban elfogták Délkelet-Angliában.

A rendőrség szerint a jáde- és tülöktolvajok okozta kár értéke elérheti az 57 millió fontot (22,6 milliárd forint).

Kapcsolódó Cikkek

 • Ezek nyitnak kaput a rákos sejteknek

  Ezek nyitnak kaput a rákos sejteknek

  A véredényeken keresztül jutnak a rákos sejtek a nyirokcsomókból a vérrendszerbe, ezáltal terjednek el gyorsan a testben – állapították meg osztrák kutatók a Science című szaklapban megjelent tanulmányukban.

 • Margot Robbie Shakespeare-sorozaton dolgozik

  Margot Robbie Shakespeare-sorozaton dolgozik

  Margot Robbie, az Én Tonya Oscar-jelölt színésznője tízrészes Shakespeare-filmsorozaton dolgozik. Az ausztrál produkció női filmes alkotókkal, női szempontból, kortárs környezetbe helyezve adaptálja Shakespeare ismert drámáit – ismertette a deadline.