EUR: 344,53 Ft
CHF: 319,14 Ft
2020. augusztus 03., hétfő
Hermina

Egyéb XVIII.kerület

István, a drónlátószögű fotós

Harminc éve, születése óta él a kerületben Ruzsa István. Az magától értetődő, hogy minden négyzetmétert ismer a környéken, de nem feltétlenül abból a látószögből, ahogy az itt élők. Fotósként eleve más a látásmódja az átlagemberekhez képest, de az utóbbi időben már a levegőből készít felvételeket, úgy, hogy ő maga a földön marad.

– A drónfotózás új dolog az életemben, de a fényképezés nem – mondta a Lokálnak a kerületben élő Ruzsa István, az MTI fotósa. A fotóriporter a még ritkának számító drónfotózással is foglalkozik, azaz távirányítóval vezérel egy szerkezetet, amelyet folyamatosan nyomon tud követni. Az erre felszerelt kamerával pedig fényképeket és videókat készít a levegőből.


Ruzsa István fotó- és drónriporter (Fotó: Sáfár Tibor)

Ruzsa István és drónja akcióba lendül a kerületben
(Fotó: Sáfár Tibor)

– Nagypapám gépészmérnök volt, aki diára fényképezett, és ez nagyon tetszett. Beiratkoztam egy tanfolyamra, és tíz éve elkezdtem ezzel foglalkozni. Nagyon élveztem már kissrácként, amikor villant a vaku, ahogy nagypapám dolgozott a képekkel. Szóval, azt hiszem, már akkor tudtam, ezzel szívesen foglalkoznék. Sosem tudtam elképzelni, hogy egy irodában dolgozzak napi nyolc órát. Fotóriporterként izgalmas helyekre, eseményekre mehetek, amit dokumentálok.

Szívesen emlékezik vissza a Rómában töltött gyakorlati időre, és a kerületi önkormányzatnál végzett munkájára.


– Aztán kikerültem Angliába, ami, mint kiderült, komoly befolyással volt az életemre. Ott találkoztam először a dróntechnológiával. Fiatalok parkokban reptették, és fotózták, videózták az extrém sportos eseményeiket. Tavaly nyáron a Balaton-átúszás volt az első ilyen alkalom itthon, amikor én is alkalmaztam a technológiát. Régebben a légi felvételek elkészítéséhez helikoptert kellett bérelni, ma már ez költséghatékonyabb, még ha nem is olcsó egy drón beszerzése. Kevesen foglalkoznak ezzel, ma még ritkán látni ilyen képeket a médiában.

Drónfotó Pestszentlőrinc Ruzsa István fotó és drónriporter

Pestszentlőrinc, ahogy csak egy madár látja

A közmédiában sem volt még ilyen, tavaly óta viszont István az MTI és a Híradó számára készít felvételeket, az interjúra pont kiskunlacházi „bevetéséről” érkezett. A speciális munkának speciális szabályai vannak.

– Az úgynevezett biztonsági légterek felett nem lehet repülni, ezért a repterek, a Parlament, a Vár és a Hősök tere tiltott terület. Tömeg fölött és lakóépületek felett sem lehet fotózni. Üzembentartói engedéllyel kell rendelkezni, a fotózáshoz pedig eseti légtérhasználati engedélyt kell kérni.

Hol a vége?

Egyre több felhasználási módja van a drónoknak. Próbálták már áruszállításra is alkalmazni, de ez a hibaveszély miatt egyelőre megakadt. A levegő még kiaknázatlan terület, de már a kétéltű drónok is megjelentek, amelyek könnyedén veszik a vizes akadályokat.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.