EUR: 345,08 Ft
CHF: 321,03 Ft
2020. augusztus 12., szerda
Klára

Egyéb II.kerület

Játszva tanulnak könyezettudatosságot az óvodában

A Százszorszép Óvoda pedagógiai programjában a környezeti és művészeti nevelés kiemelten fontos szerepet játszik, ezért örömmel fogadnak minden olyan lehetőséget, amikor a gyerekek saját élményeiken keresztül tapasztalhatják meg a környezettudatosság jelentőségét.

Az Európalánta Egyesület három bábelőadásból és az azokat követő kézműves és zenei foglalkozásból álló programcsomaggal kereste meg a Százszorszép óvodát. Az egyesület a Zöld Forrás 2015 pályázat keretében hozta el a II. kerületi óvodásoknak azt az ökomesét, amelynek segítségével megismerkedhettek a zöldgondolkodás alapjaival.


fillér ovi2

Az óvodások már tudják, melyik színű kukába, mit kell tenni

– Mind a három tagóvodánk részt vesz abban a programsorozatban, amelynek témája a szelektív hulladékgyűjtés és a hulladékhasznosítás – mondta el a Százszorszép Óvoda vezetője, Maruzs Jánosné. – Az Európalánta Egyesület foglalkozásaihoz kapcsoltunk egy projekthetet, amelynek keretében munkadélutánt szerveztünk a szülők részvételével. Nagyon vidám, jó hangulatú esemény volt, szülők és gyerekek – az újrahasznosítást gyakorolva – együtt készítettek ötletes tárgyakat, figurákat, játékokat papír- és műanyag hulladékból. Az elkészült művekből kiállítást rendeztünk az óvodában. Emellett sok rajz is született Az én tiszta városom címmel, amelyek közül több egészen kitűnő munka: kukásautót, halastavat, ökoházat rajzoltak a kicsik.

 

Fotók: Budai Polgár

A szakemberek által vezetett foglalkozásokon játszva megy a környezettudatos gondolkodás elsajátítása

Az óvoda felvette a kapcsolatot a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt.-vel is. A társaság évek óta folytat sikeres oktatótevékenységet budapesti iskolákban és óvodákban azzal a céllal, hogy felhívják a gyerekek figyelmét a környezettudatos szemlélet és viselkedés fontosságára. Ottjártunkkor az FKF Zrt. Edukációs Csoportja a nagycsoportosoknak tartott játékos foglalkozást. A gyerekek nemcsak lelkesen vettek részt az eseményen, de a témában mutatott jártasságukkal alaposan meglepték a csoport munkatársait is.


– Örülök, hogy kiderült: a kicsik máris sokat tudnak a szelektív hulladékgyűjtésről és a környezetvédelemről – jelentette ki az óvodavezető. Maruzs Jánosné hozzátette, a mostani óvodásoknak már sokkal több ismeretük van erről a témáról, mint akár csak a néhány évvel ezelőttieknek. – Megváltozott a mi szerepünk is a tudásátadásban. Természetesen tőlünk is kapnak a gyerekek új ismereteket, de a hangsúly a már meglévő információk rendszerezésén és a napi gyakorlatba való átültetésén van. Bízunk benne, hogy az óvodai környezeti nevelésnek hosszú távú hatása lesz, és a felnövekvő nemzedék már sokkal tudatosabban figyel a természet megóvására és ezzel együtt a jobb minőségű élet megteremtésére és megőrzésére, hiszen ez a jövőnk záloga.

(Forrás: Budai Polgár)

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.