EUR: 311,50 Ft
CHF: 265,94 Ft
2018. március 21., szerda
Benedek

Külföld

Kevesen nézték a világon az Oscar-gálát

A vasárnap esti Oscar-gálát 34,3 millió amerikai néző látta, 2008 óta nem volt ilyen alacsony a műsor nézettsége – derült ki a Nielsen közvélemény-kutató előzetes adataiból.

A cég jelentése szerint tavaly 37,3 millióan követték a díjátadó ceremóniát a képernyők előtt, a felmérés alapján azonban a nézettség idén nyolc százalékkal, azaz 34,3 millióra csökkent. 2013-ban és 2014-ben a show több mint 40 millió embert érdekelt.


A 88. Oscar-gálát Chris Rock vezette, aki monológjaiban hangsúlyosan foglalkozott a hollywoodi filmiparban tapasztalható faji diszkriminációval arra reagálva, hogy a díjátadót a kisebbségek és a nők háttérbe szorított helyzete miatt nagy visszhangot kiváltó krízis előzte meg. Mivel a színészi kategóriákban már az egymást követő második éve csak fehér művész kapott jelölést, több sztár a gála bojkottálásával tiltakozott.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a sokszínűség hiányáról dúló vita vajon befolyásolta-e a nézőszámot, vagy más okok miatt maradt el a nézettség a korábbi évekétől. Egyebek mellett az is hat a nézettségre, hogy az adott évben milyen filmek szerepelnek az Oscar-jelöltek között.


A legjobb film mezőnyben idén nyolc alkotás versengett, a díjat végül a Spotlight – Egy nyomozás részletei című film kapta, amelyben katolikus papok szexuális zaklatási ügyeit tárják fel újságírók. 2008-ban, amikor hasonlóan alacsony volt az Oscar nézettsége, a Nem vénnek való vidék nyerte a legjobb film díját.

Az Oscar-ceremónia élő közvetítése hosszú évek óta a második legnagyobb közönséget vonzó program a Super Bowl után. Az Oscar-műsort az ABC csatorna sugározza Észak-Amerikában és világszerte több százmillió néző követi helyi televíziókon.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ninó a romok között várja elhunyt gazdiját

  Ninó a romok között várja elhunyt gazdiját

  Nem újdonság az, hogy a kutyák elképesztően tudnak ragaszkodni gazdájukhoz és az sem ritka, hogy ha valamilyen úton elveszítik őket, képesek mély depresszióba esni és akár napokig egy falatot sem enni.

 • Zuckerberget hallgatná meg a brit parlament

  Zuckerberget hallgatná meg a brit parlament

  Mark Zuckerberget, a Facebook alapító vezérigazgatóját szeretné meghallgatni a londoni alsóház arról, hogy a Cambridge Analytica nevű brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég miként használhatott fel több tízmillió Facebook-profilt az amerikai elnökválasztási kampányban.

 • Francia értelmiségiek tiltakoznak az iszlám terror ellen

  Francia értelmiségiek tiltakoznak az iszlám terror ellen

  100 francia vezető értelmiségi, tudósok, írók, filozófusok, művészek kiáltványt tettek közzé a Le Figaróban. Az oka, hogy a migránsválság óta kezd elviselhetetlenné válni a helyzet: a radikális muszlimok már nemcsak a gondolat szabadságát veszélyeztetik, hanem minden értelemben a szabadságot.