2020. augusztus 07., péntek
Ibolya

Egyéb XVI.kerület

Ki lakott a házacskámban?

Eladó villák Mátyásföldön ( Fotó_ Sáfár Tibor)

A mátyásföldi villák falai mesélni tudnának
( Fotó_ Sáfár Tibor)

Nem csupán egy családnak, hanem egy lakásnak, háznak is van múltja, története. Természetesen az is emberekről szól, azokról, akik előttünk éltek ott. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár adatbázisában az interneten is hozzá lehet férni a főváros 1880 és 1928 között 29 alkalommal megjelent hivatalos címtára digitális, kereshető változatához, amelyben bárki megnézheti, ki lakott előtte az otthonában. Az adatbázis nemcsak a szakemberek számára tartogat érdekességeket, hanem mindenkinek, aki a lakóhelye múltjára kíváncsi. A korabeli ház- és telekjegyzéket a tulajdonosok nevével, a hivatalos szervek adatait, az egyesületek, a vállalatok és különböző foglalkozáscsoportok jegyzékeit, az iparosok, kereskedők és egyéb szolgáltatásokat végzők listáit, továbbá a fővárosban élők betűrendes lakcímjegyzékét a könyvtár honlapján az adatbázisok gyűjteményében vagy a db.fszek.hu/cimtar címen közvetlenül lehet böngészni.


Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.