EUR: 345,81 Ft
CHF: 321,72 Ft
2020. augusztus 09., vasárnap
Emőd

Béren kivüli juttatás

Közel a félmillióhoz az Erzsébet-utalvány Plusz

Az előzetes várakozásokat felülmúlva teljesít az Erzsébet-család legújabb tagja, az Erzsébet-utalvány Plusz elektronikus kártya. A múlt év végén bevezetett plasztikot eddig csaknem félmillióan rendelték meg a kibocsátótól, az igénylések terén pedig további lendületes növekedés tapasztalható. A kártya népszerűsége érthető: alig igényel adminisztrációt, ráadásul tudja mindazt, amit a felhasználók a papíralapú Erzsébet-utalványcsaládtól megszokhattak. Ez évtől a zsebeknek áll a világ.

Vásárlás Erzsébet utalvány kártya (Fotó: Máté Krisztián)

Fotó: Máté Krisztián

Március elejéig több mint 450 ezer Erzsébet-utalvány Plusz kártyát rendeltek meg a kibocsátótól a munkáltatók. Tekintve, hogy az elektronikus plasztik tavaly novemberben debütált a magyar piacon, mindez azt jelenti, hogy havonta több mint százezer igénylés futott be. – Az Erzsébet-utalvány Plusz kártya iránti érdeklődés magasan felülmúlta elképzeléseinket, és véleményünk szerint 2016-ban is dinamikus növekedés várható – értékelték a cégnél az eddig megtett utat. Csak összehasonlításképpen, a 2012-ben megjelenő Erzsébet-utalványcsalád jelenleg durván kétmillió felhasználóval bír.


A Plusz kártya népszerűsége bizonyos szempontból nem meglepő, hiszen egymagában képes mindarra, amit a papírra nyomott, hat tagból álló Erzsébet-utalványcsalád csak együtt tud felmutatni: vagyis a plasztikkal mind az Étkezési, mind pedig az Ajándék, az Iskolai, a Kultúra, a Sport és a Gyermekvédelmi Erzsébet-utalvány egyszerre beváltható. A kártyának számos más előnye is van, de talán a legfontosabb, hogy kézzelfogható mértékben csökkenti a munkáltatók béren kívüli juttatásokkal kapcsolatos adminisztrációját. Fata László szakértő ennek kapcsán korábban úgy nyilatkozott lapunknak, hogy az elektronikus megoldás papírmunkája gyakorlatilag a készpénzes fizetésénél is kevesebb lehet, a papírutalványokéval összevetve pedig jelentős az előrelépés.

– A hagyományos utalványokat a nagyobb munkáltatók kis túlzással talicskával osztották szét hó elején a munkavállalók között, az elektronikus alternatíva bevezetésével ez a teher megszűnt, mivel már utalással is megoldható a cafeteria elemeinek célba juttatása – mutatott rá.


Az Erzsébet-utalvány Plusz kártya nem csupán ebben tér el a nagy előd Erzsébet-utalványoktól, hanem abban is, hogy a különböző kártyafajtákat úgynevezett zsebekben tömöríti, tehát az egyes egyenlegek innen érhetők el. A felhasználhatóságban viszont nincs változás, azaz a korábbi utalványok beváltása, a rajtuk keresztül megvásárolt termékek köre teljes mértékben megegyezik a zsebek jogosultságaival. Így például az Étkezési utalvány zseb (ez a legnépszerűbb béren kívüli juttatási forma) készételek vásárlására éppúgy fordítható, mint a melegkonyhás vendéglátóhelyek szolgáltatásainak igénybevételére. Továbbra is fő szabály azonban, hogy az utalványokhoz hasonlóan a Plusz kártya felhasználhatósága kizárólag Magyarországra terjed ki.

Az Étkezési zsebbe a munkáltatók havonta nyolcezer forintnak megfelelő értékben adhatnak juttatást kedvezményes adózás mellett. A foglalkoztatók természetesen e határ felett is támogathatják dolgozóikat, ebben az esetben viszont a cafeteriaelemet terhelő adó is emelkedik. (x)

Kapcsolódó Cikkek

 • Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Minden harmadik munkavállaló szerint nehézkes a nyári szabadságok kivétele, minden második dolgozó pedig arról is beszámol, hogy előfordult már vele, hogy nem engedték az előre tervezett időpontban szabadságra menni.

 • Az unalom is káros lehet az egészségre

  Az unalom is káros lehet az egészségre

  Azt hallották, hogy egy francia alkalmazott beperelte a munkáltatóját arra hivatkozva, hogy az állásában „zombivá unatkozta” magát, ez pedig szakmailag „meggyilkolta” őt?

 • Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  A Lokál Extra négy oldalas mellékletében azt mutatjuk be, miért éri meg az Iskolai Erzsébet-utalványt, illetve az Erzsébet-utalvány Plusz kártya Iskolai-zsebét választani, ha tanszervásárlásról van szó.