EUR: 323,00 Ft
CHF: 286,71 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb XVII.kerület

Krisztina Rióban is nagyot akar fogni

Garda Krisztina tősgyökeres kerületiként képviselte hazánkat a győzelemmel zárult vízilabda Európa-bajnokságon. A januári sikert még fel sem fogta, már most azért dolgozik, hogy a riói medencében is teljes erőbedobással állíthassa meg az ellenfelek támadóit.

− Már a nagyszüleim is a kerületben éltek, én is ide születtem. A Pesti úton laktunk, majd a családdal Rákoscsabára költöztünk – árulta el a kerülethez fűződő kötődését a vízilabdázó Garda Krisztina, aki a januári Európa-bajnokságon győzelemhez segítette a válogatottat. – Nagyon szeretem azt a nyugalmat, ami itt van, kellemes, kulturált környezetben lehet itt élni. Az érem másik oldala, hogy azért elég messze van a belvárostól. A helyieknek nem kell mondanom, hogy másfél órát utaztam a Nyugatiig, ahol középiskolába jártam. Autóval viszont most már könnyebb, az M0-s pedig sokat segített felgyorsítani a közlekedést.


Ahogy az sportolóknál lenni szokott, nem lehet őket röghöz kötni, egyelőre nehéz megmondani, a jövőben merre sodorja az élet. – Jelenleg Dunaújvárosban játszom, és ki tudja, tudok-e például külföldre igazolni vagy itthon hol alkalmaznak majd. Az biztos, családalapításhoz tökéletes helyszín, és szeretnék is még itt élni.

Garda Krisztina vízilabdázó (Fotó: Keresztesi Balázs)

Garda Krisztina büszkén mutatta aranyérmét lapunknak
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Krisztina útja a pólóig igen egyedi volt, hiszen eredetileg nem is gondolta volna, hogy a medencében köt ki. – Karatéztam gyerekként, de egy térdsérülés után a testnevelőtanárom javasolta, hogy mivel jól kezelem a labdát, és régóta úszom, próbáljam ki a vízilabdát. Emlékszem, korábban is szerettem nézni, és már a 2000-es olimpiai döntőt is láttam a tévében. Kipróbálva pedig megtetszett, ráadásul jó közegbe csöppentem.


Pályafutását átlövőként kezdte, majd játszott centert is, végül a védelemben találta meg a helyét, ott is középen.

– Véletlenül odakeveredtem hat évvel ezelőtt, és az edzőim látták, a fizikumomból kifolyólag is ez fekszik nekem.

Mikor arról kérdeztük, hogy vágott bele a pólós kalandba, voltak-e álmai, egyértelműen kijelentette, már akkor is az olimpiai bajnoki cím lebegett a szeme előtt. – Láttam a lányok 2005-ös világbajnoki menetelését is, és azt mondtam a szüleimnek, egyszer én is olimpián játszom majd.

A segítséget megkapta a szülőktől, most pedig már elérhető közelségbe került az ötkarikás szereplés, hiszen Bíró Attila csapata a januári Eb-győzelemmel kvalifikálta magát Rióra. – A junior válogatottban 2011-ben mutatkozhattam be, ami visszatekintve szinte semmi ahhoz képest, amikor átléped a nagycsapat kapuját. Onnantól nincs más előtted, mint hogy készülsz az olimpiára. Három évvel ezelőtt, januárban hívtak el először a felnőttek közé egy hathetes edzőtáborba, amiből az iskola mellett négy hetet végig is tudtam csinálni. A végén volt egy Világliga-selejtezőnk Spanyolországban, ahol bemutatkozhattam. Leírhatatlan érzés.

Az idei Eb-győzelmet még emészti, az hamarabb leülepedett benne, hogy kijutottak Brazíliába.

– Tizenöt éve nem nyertünk kontinenstornát, ami nagyon nagy dolog. De nincs idő ezeken gondolkozni, zajlik a klubszezon, és mindenki azért dolgozik, hogy rajta legyen azon a tizenhárom fős listán, ami az ötkarikás keretet jelenti. Nem görcsölök rajta, de ott van a tudatalattimban, ahogy szerintem mindenkinek.

Válaszd a könnyebb utat!

Az idei kontinenstornára készülve a szövetségi kapitány már szeptemberben azt mondta a lányoknak, hogy a könnyebb utat szeretné választani, azaz nyerjék meg az Eb-t, és automatikusan jussanak ki az olimpiára, mint hogy még egy kvalifikációs tornán kelljen ezért küzdeni. – Ahogy teltek a hónapok, mi is elhittük, hogy sikerülhet. Nem lettünk jobb csapat, mióta már nem Merész András a kapitány, inkább mentálisan lettünk erősebbek.

Csernus Imre a kulcs?

Sokkhatás volt a vele töltött első pár alkalom – avatott be a részletekbe Krisztina, aki válogatott társaival együtt rendszeresen dolgozik együtt a pszichiáterrel. – Nyers, szókimondó stílusa van, de felébredtünk tőle, és már nem sajnáltattuk magunkat az elrontott nyári vb miatt, hanem alaposan összeszedtük magunkat.

Kapcsolódó Cikkek

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.