EUR: 345,13 Ft
CHF: 320,27 Ft
2020. augusztus 03., hétfő
Hermina

Külföld

Lengyelország jelenleg nem fogad migránsokat

Az előző lengyel kormány elkötelezte magát amellett, hogy részt vállal a menekültek befogadásában, mindazonáltal jelenleg lehetetlen, hogy migránsok Lengyelországba érkezzenek – szögezte le Beata Szydlo lengyel kormányfő szerdán, a brüsszeli terrortámadásokról nyilatkozva az egyik lengyel televíziócsatornának.

A lengyel miniszterelnök a Superstacja lengyel kereskedelmi televíziónak nyilatkozott szerdán. Emlékeztetett: az előző, Polgári Platform vezette lengyel kormány beleegyezett migránsok átvállalásába. “Az uniós tagállamok a menekültek elosztása révén kívánták megoldani az Európa szempontjából elsőrangú problémát” – fejtette ki.


“Én azonban nagyon határozottan mondom: nem látok lehetőséget arra, hogy migránsok jelenleg Lengyelországba érkezzenek” – hangsúlyozta a lengyel kormányfő.

A beszélgetést követően, szerda délben Szydlo a varsói kormányfői hivatalban rendezett konferencia megnyitóján elmondta: “Európa nem tudja kezelni a terrorista cselekményeket, nem tud mit kezdeni ezzel az óriási válsággal”. A múlt heti brüsszeli EU-Törökország csúcstalálkozó után az európai vezetők meg voltak győződve arról, hogy jó kompromisszumot dolgoztak ki, megtalálták a válság megoldását – fejtette ki, hozzátéve: “a terroristák néhány nap elmúltával kinevették az unió és Törökország közötti megállapodást”.


“A gesztusok, a szolidaritásvállalás szép dolog, nekünk azonban hatékony lépésekre van szükségünk, olyan szolidaritásra, mely konkrét tevékenységet von maga után, amennyiben kezelni akarjuk ezt a határtalan terrorizmust” – folytatta Szydlo, szorgalmazva a hatékony védelmet biztosító megoldások keresését.

A migránsok befogadásának elutasítását szerda délután Rafal Bochenek kormányszóvivő megerősítette. “A brüsszeli merényletek megmutatták, hogy az Európai Unió biztonsági mechanizmusai nem működnek. Felfüggesztjük a bevándorlók befogadását addig, amíg ezeket a személyeket nem lehet megfelelően ellenőrizni” – jelentette ki Bochenek. Mint mondta, a biztonsági problémák megoldására az EU és Törökország közötti megállapodás ad bizonyos reményt, a dokumentum gyakorlati hatását azonban bizonytalannak értékelte. “Az idő megmutatja, mikor tudunk eleget tenni a menekültekre vonatkozó elköteleződésünket” – szögezte le.

Az előző lengyel kormány tavaly szeptemberben elfogadta az Európai Bizottság kötelező kvótáját, amely 120 ezer menekült szétosztását irányozza elő a tagországok között. Lengyelországnak ezen megállapodás, valamint egy korábbi kötelezettségvállalás értelmében 2017 végéig összesen 6-7 ezer migránst kellene befogadnia. Szydlo kabinetje eddig azon az állásponton volt, hogy tiszteletben tartja a jogfolytonosságot, s vállalja az előző kormány által elfogadott kötelezettséget.

Kapcsolódó Cikkek