2020. augusztus 04., kedd
Domonkos, Dominika

Külföld

Leszálláskor a földnek csapódott a FlyDubai járata

Leszállás közben a földnek csapódott, darabokra szakadt és kigyulladt egy Dubajból érkező utasszállító repülőgép szombat hajnalban a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu repülőterén, a fedélzeten lévő mind a 62 ember életét vesztette – közölték az orosz hatóságok.

A FlyDubai fapados légitársaság FZ981-es járatán közlekedő Boeing 737-800-as gépen 55 utas és hétfőnyi személyzet tartózkodott. A katasztrófát senki sem élte túl.


Az egyesült arab emírségekbeli légitársaság Facebook-oldalán közzétett lista szerint az utasok között 44 orosz, nyolc ukrán, két indiai és egy üzbég állampolgár volt, többségükben turisták. A személyzet teljesen nemzetközi volt. A szerencsétlenségnek magyar állampolgárságú áldozata nincs – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az MTI-vel, a rendkívüli helyzetek orosz minisztériumától kapott tájékoztatás alapján.

A gép a Rosztov-na-Donu környékén tomboló viharos időjárás miatt mintegy két órán át körözött a repülőtér légterében, és erős oldalszélben másodszorra kísérelte meg a landolást, amikor helyi idő szerint 3.42-kor mintegy 250 méterrel a leszállópálya előtt a földnek csapódott – közölte a vizsgálatot irányító orosz hatóság. Egy, az RT orosz tévében bemutatott biztonságikamera-felvételen látszik, amint a gép egyik szárnya még a leszállópálya elérése előtt a földnek csapódik, majd lángok és szikrák csapnak a magasba.


A szerencsétlenség közvetlen oka egyelőre nem ismeretes. Vaszilij Golubjov, a Rosztovi terület kormányzója szerint a katasztrófát feltehetően a szinte hurrikán erejű széllökések okozták. A TASZSZ orosz hírügynökség emlékeztet, hogy szombat hajnalra viharveszélyt jelzett a meteorológiai szolgálat a Rosztovi területre vonatkozóan, így lehetséges, hogy az erős szél és a zuhogó eső okozta rossz látási viszonyok állnak a gép lezuhanásának hátterében. A hatóságok ugyanakkor nem zárják ki az emberi hiba lehetőségét sem.

A Rosszija 24 tévéadó értesülése szerint a pilóta a második leszállási kísérletet is meg akarta szakítani, amikor a baleset bekövetkezett.

A viharos időjárás miatt előzőleg több járatot a közeli Krasznodarba irányítottak át.

“Az időjárási viszonyok borzalmasak voltak, a gépünk félelmetesen rázkódott” – mondta el a LifeNews orosz televíziónak egy utas, akinek járata az átirányítás miatt Krasznodarban szállt le, még a FlyDubai gépének lezuhanása előtt.

A szerencsétlenség következményeinek felszámolásában orosz közlések szerint hétszáz ember vesz részt zuhogó esőben és a továbbra is viharos szélben, amely az előrejelzések szerint szombaton és vasárnap elérheti az óránként 90-110 kilométeres sebességet. Az egyik feketedobozt, amely a pilóták és a légiirányítók kommunikációját rögzíti, már megtalálták.

A munkálatok és a vizsgálat irányítására a helyszínre utazott Vlagyimir Pucskov, az orosz rendkívüli helyzetek minisztere és Makszim Szokolov közlekedési miniszter. A gép lezuhanásának ügyében nemzetközi vizsgálat indul.

A Moszkvától mintegy ezer kilométerre délre lévő Rosztov-na-Donu repülőterét a rendkívüli helyzet miatt két napra lezárták, és addig minden ottani járat indítását és fogadását a krasznodari repülőtér veszi át.

A dubaji kormány által alapított cég erős növekedést produkált 2014-ig. Jelentős balesete korábban nem volt. Ötven Boeing 737-es gépből álló flottájával 90 olyan járatot működtet, amely Dubajtól legalább hatórányi utat teljesít.

Kapcsolódó Cikkek