EUR: 345,12 Ft
CHF: 318,78 Ft
2020. augusztus 03., hétfő
Hermina

Külföld

London polgármestere előre visszautasítja Obama tervét

Indulatos írásban utasította vissza már jó előre Boris Johnson, London polgármestere azokat a várható nyilatkozatokat, amelyekben előzetes brit sajtóértesülések szerint Barack Obama amerikai elnök vázolja majd Nagy-Britannia EU-tagságának előnyeit.

Obama – hivatalosan egyelőre meg nem erősített, de a brit sajtó által tényként kezelt értesülések szerint – április végén Nagy-Britanniába látogat, és állítólag kifejezésre juttatja azt a reményét, hogy a brit EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazáson a választók a bennmaradásra voksolnak.


A konzervatív párti Johnson – a konzervatív brit kormány hivatalos álláspontjával szemben – viszont a Brexitet támogatja, vagyis azt, hogy Nagy-Britannia távozzon az Európai Unióból.

A The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív brit napilap online kiadásában hétfőn közölt cikkében a londoni polgármester Obama várható EU-párti megnyilatkozásairól kifejti, hogy nincs még egy ország a világon, amelyik “olyan hisztérikus éberséggel” őrködik saját szuverenitásán, mint az Egyesült Államok.


Johnson – aki New Yorkban született, és brit-amerikai kettős állampolgár – hangsúlyozza, hogy az amerikaiak a mai napig szinte minden külföldi szervezet joghatóságát elutasítják, és az Egyesült Államok a nyugati hatalmak közül egyedüliként elveti azt is, hogy állampolgáraira kiterjedjen a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság végzéseinek joghatálya.

“Elképzelhető-e, hogy az amerikaiak alávessék demokráciájukat egy olyan rezsimnek, mint az EU?” – teszi fel a kérdést cikkében a londoni polgármester. Johnson – akit a brit sajtó egyöntetűen a következő, 2020-as parlamenti választásokon a miniszterelnöki címért már nem induló David Cameron kormányfő legesélyesebb utódjelöltjei között tart számon – mindezek alapján “felháborító és égbekiáltó képmutatásnak” nevezi, hogy Obama a további brit EU-tagságot pártolja.

Az amerikai elnök eddig sem titkolta ezt az álláspontját. Tavaly nyáron, a BBC televíziónak adott interjúban kifejtette: az Egyesült Államok sokkal jobban bízik a transzatlanti unió erejében, ha Nagy-Britannia az EU tagja marad.

Obama akkori nyilatkozata szerint a II. világháború után kiépült európai intézményrendszer biztonságosabbá tette a világot, hozzájárult a globális jólét növekedéséhez, és az Egyesült Államok ezért azt szeretné, ha az Egyesült Királyság ennek az intézményrendszernek az egyik letéteményeseként őrizhetné meg jelenlegi befolyását a világpolitikában.

A közvélemény-kutatások jelenlegi állása szerint relatív többségben vannak azok a brit választók, akik a brit EU-tagságot pártolják. A Financial Times című londoni gazdasági napilap által az egyes felmérések eredményeinek átlagolásával kiszámított “poll of polls” mutató 44:40 arányú százalékos többséget jelez a bennmaradást támogatók javára.

Kapcsolódó Cikkek