2020. augusztus 14., péntek
Marcell

Egyéb II.kerület

Mamakukk klub, családterápia és autogén tréning is várja a kerületieket

Az eseményre az önkormányzat szociális irodájának munkatársai, valamint az ágazatban dolgozó szakemberek kaptak meghívást. A vendégeket Dankó Virág alpolgármester köszöntötte, aki elismeréssel szólt a területen dolgozók elhivatott munkavégzéséről és a II. kerületi ellátás magas, átlagon felüli szakmai színvonaláról.

Fotó: budai polgár

Dankó Virág alpolgármester köszöntötte a vendégeket a Család-és Gyermekjóléti központ szakmai konferenciáján

 

A szociális ellátásról, valamint a gyermekek védelméről szóló törvények módosulása értelmében január elsejétől átalakult a Család- és Gyermekjóléti Központ, amely – szintén a törvényi előírásoknak eleget téve – egy, az eddiginél szélesebb körű tanácskozást hívott össze. Papp Krisztina, a központ vezetője ismertette a jogszabályi változásokat, majd bemutatta az intézmény működését és szolgáltatásait. Kiemelten fontos feladatként említette egy teljes körű jelzőrendszer működtetését annak érdekében, hogy a rászorulók minél előbb megfelelő segítséget kaphassanak. A leggyakrabban jelzett problémák az előző évben párkapcsolattal, válással, gyermekelhelyezéssel, illetve a bölcsődei, óvodai férőhelyek hiányával kapcsolatban merültek fel. Az intézményvezető említett néhány statisztikai adatot is, amelyekből kiderült, hogy tavaly összesen 683 fő részesült gondozásban. Az igénybe vevők többsége aktív korú, de nem foglalkoztatott, jellemzően egyedülálló vagy gyermekét egyedül nevelő személy. Papp Krisztina beszélt a kerület szociális ellátásáról, azon belül az ösztöndíj-lehetőségekről, az önkormányzat életvitel-stratégiájáról – ami az egészségügyi előadásokat és programokat éppúgy magában foglalja, mint a sportolási lehetőségek fejlesztését –, az idősek életét megkönnyítő gondozási központokról, a fogyatékkal élők, a hajléktalanok, valamint a pszichiátriai betegek ellátásáról.


Orosz Melinda iskolai szociális munkás az intézmény már meglévő és újonnan induló prevenciós szolgáltatásait mutatta be. Ő is kiemelte a hatékonyan működő jelzőrendszer jelentőségét, fontosnak tartotta, hogy a rendszer tagjai között szorosabb együttműködés valósuljon meg a kórházi és a bölcsődei, óvodai, iskolai szociális munka keretében egyaránt. Külön említést tett az Erőd utcában nagy sikerrel működő, Erő(d)tér elnevezésű kreatív időtöltő helyről, a Mamakukk nevű, kisgyermekes anyukákat megszólító klubról, valamint az ötven éven felüli munkanélkülieknek vagy nyugdíjasoknak szóló Életmódklubról.

Retek Diána koordinátor elmondta, a kerületben régóta van lehetőség családterápiára.


– Mostantól a pár- és családkonzultáció mellett új szolgáltatásként autogén tréningen is részt vehetnek azok, akik belső erőik megtapasztalásával szeretnének tenni önmagukért – jelentette be. A koordinátor hozzátette, a központ minden szolgáltatását térítésmentesen vehetik igénybe a II. kerületben élők.

A Család- és Gyermekjóléti Központ tevékenységéről és szolgáltatásairól bővebb információ a www.csgyk02.hu honlapon található.

(Forrás: Budai Polgár)

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.