EUR: 323,19 Ft
CHF: 287,30 Ft
2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Külföld

Megállapodott Kuba és az Európai Unió

Megállapodást írt alá pénteken Havannában Kuba és az Európai Unió a kapcsolatok normalizálásáról és az együttműködésről.

Ez történelmi nap a kétoldalú kapcsolatok szempontjából – jelentette ki Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, aki ebből az alkalomból utazott Havannába.


A megállapodás az 1996-ban elfogadott uniós “közös álláspont” helyébe lép, amely korlátozta az európai társulás kapcsolatait a kommunista állammal, és a kubai demokratikus változásokhoz kötötte a kétoldalú viszony javítását.

Megkötését közel két évig tartó tárgyalási folyamat előzte meg. Akkor lép hatályba, ha az EU összes tagállama és Kuba is ratifikálja. Lényege a gazdasági együttműködés teljes helyreállítása, és lehetővé teszi Kuba bevonását az EU segélyprogramjaiba. Előirányozza a folyamatos politikai párbeszédet is a felek között, beleértve az emberi jogok érvényesülésének kérdését Kubában.

Latin-Amerikában egyedül Kubának nem volt együttműködési megállapodása az unióval, de a gazdaságban ez kevéssé mutatkozott meg: az EU Kuba második legnagyobb kereskedelmi partnere, a legnagyobb külföldi befektető és a harmadik a szigetre utazó turisták száma tekintetében.

A megállapodás újabb siker Havanna számára, amely 2014 óta sokat javított nemzetközi pozícióin: enyhülés következett be az Egyesült Államokhoz fűződő fagyos viszonyában, és tavaly év végén megállapodott az úgynevezett Párizsi Klubbal a külföldi kormányoktól kapott hitelei kétharmadának – mintegy 4 milliárd dollárnak – a törléséről. További látványos előrelépés lesz Barack Obama küszöbön álló havannai látogatása, amelyet március 20-ára ütemeztek be. Ő lesz az első hivatalban lévő amerikai elnök, aki felkeresi a kommunista országot.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • A kelet-antarktiszi gleccserek is olvadnak

  A kelet-antarktiszi gleccserek is olvadnak

  Először észlelték jelentős mértékű olvadás jeleit az eddig stabilnak vélt kelet-antarktiszi gleccserek egy részénél – közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

 • Macron engedményei aligha győznek meg minden sárgamellényest

  Macron engedményei aligha győznek meg minden sárgamellényest

  Az Emmanuel Macron francia államfő által hétfő este bejelentett adóügyi engedmények és minimálbér-emelés, a helyzet kialakulásában való felelősségének beismerése és bocsánatkérése aligha nyugtatják meg az egész társadalmat, a sárgamellényesek egy része továbbra is kész a demonstrációkra, emiatt félő, hogy folytatódnak a gazdaságnak és a társadalomnak is ártó akciók – állapította meg keddi riportjában az AFP hírügynökség.

 • Két nap alatt két medvét gázoltak el erdélyi utakon

  Két nap alatt két medvét gázoltak el erdélyi utakon

  Vasárnap késő este a Brassót Kézdivásárhellyel összekötő 11-es országúton, Székelyföld határának közelében egy olasz állampolgár gázolt el személygépkocsival egy több mint 300 kilogrammos medvét, és a vadat ezután a szembejövő gépkocsi is elütötte.