2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Extra

Megható: Így köszönti Bud Spencer a szülinapos Terence Hillt

77 éves lett Mario Girotti azaz Terence Hill. A kedvenc zsugabubusunkat a pofonok másik királya, Bud Spencer is köszöntötte.

Sok mindent írhatnánk Terence Hill-ről: elneveztek róla egy szabadtéri strandot, színészet mellett rendezőként is kipróbálta magát, 2010-ben életművéért elnyerte a Daviddi Donatello-díjat és élete tragédiájaként élte meg, amikor egy autóbalesetben meghalt a fogadott fia. De pofontársa Bud Spencer az, akinek szavai bármilyen életrajzi adatnál többet ér. A facebookon még közös képpel és egy kedves köszöntéssel is megemlékezett barátja hetvenhetedik születésnapjáról!


Happy Birthday Terence! Tanti Tanti Auguri !

Posted by Bud Spencer Official on Tuesday, March 29, 2016

Bud Spencer önéletrajzi könyvében egy egész fejezetet szánt a színésztársának, akit nagyon jó barátjának tart. Hagyjuk, hogy most ő meséljen róla:


A közönség úgy képzeli, hogy Mario Girotti alias Terence Hill és én napi 24 órát együtt töltöttünk hatalmas lakomákkal, harsány kacagással, esetleg néhány kisebb, de igazi verekedéssel. Olyannak képzelnek bennünket, ahogyan a filmekben láttak: a szeretet-gyűlölet köldökzsinórjával összekötözött testvéreknek és ellenfeleknek, akik bármikor készek a verekedésre, de arra is, hogy az életüket adják egymásért. Ez persze egyáltalán nem így volt. Ezért is büszkélkedtem korábban azzal, hogy a film világának egyetlen olyan párosa vagyunk, akik még soha nem veszekedtek egymással, nem úgy, mint Dean Martin és Jerry Lewis az ötvenes években. De senkit nem szabad ezért elítélni, sőt azt mondanám, hogy ez vele jár. A művészek barátsága olyan, mint a házasság, aminek veszekedés vagy akár válás is lehet a vége. Bud Spencer és Terence Hill életre szóló barátok, jóban, rosszban.

Carlo Pedersoli és Mario Girotti viszont olyan barátok, akik ugyanazokban az értékekben hisznek, sok a közös tapasztalatuk, ám ahogy véget ér a forgatás, mindegyikük hazamegy a családjához és éli a saját életét. Sohasem követtük el azt a hibát, hogy rátelepedjünk a másik életére. A barátság nemtől független szeretet, és az a szeretet, ami börtönné válik, tönkreteszi a barátságot. Köztem és Mario közt egy véletlenszerűen létrejött kapcsolat érlelődött meg, még akkor is, ha – mint említettem -volt a találkozásunkban valami sorsszerű. Szép lassan derült ki, mennyire hasonlóan gondolkodunk a dolgokról, a különbözőségek ellenére, amelyek egyedivé és különlegessé tesznek minden emberi lényt.

bud es terence3

Mario Girotti profi színész és jó ember, aki tisztességes életet él; olyan értékekben hisz, amelyeket nem tudok nem osztani. Csaknem negyvenévnyi közös filmezés után már szavak nélkül is értjük egymást. Megvan az összhang. Mariónak azért megvannak a hivatásos színészekre jellemző hóbortjai is. Amikor külföldön forgattunk, gyakran laktunk szomszédos szállodai szobában, úgyhogy éjszakánként sokszor hallottam, hogyan igyekszik tolmácsnője segítségével csiszolgatni az angol kiejtését, és végül erre az altatóra szenderültem álomba. Az, hogy egy ilyen tehetséges, és szórakoztató munkatársra talált, a legjobb dolog volt, ami a „véletlenül lett” színésszel, Bud Spencerrel csak történhetett.

Mielőtt Terence velem kezdett volna forgatni, több filmet is készített Németországban és Olaszországban is. Mindig elismerően nyilatkozott a sportteljesítményeimről, én pedig az ő színészi alakításairól. Amikor párosunk hirtelen ismert lett, a lesifotósok mindent megadtak volna
azért, hogy lekapják Budot és Terence-t, amint igazából hajba kapnak mondjuk egy lokál előtt. Csakhogy mi nem szoktunk veszekedni és nem is utáljuk egymást.

bud es terence

Mario Girotti elsősorban egy ember, aki szereti a családját és mindenek elé helyezi az emberi értékeket, másodsorban pedig színész, aki sokszor bizonyított tőlem függetlenül is, amikor fontos nemzetközi produkciókban dolgozott. Mi ketten nem igazán kényeztettük el a bulvársajtót, mert nem hajtottunk rá, hogy mindenáron a címlapokra kerüljünk. Olyannyira nem, hogy a közönség évekig azt sem tudta, hogy valójában olaszok vagyunk. Tényleg külföldi színészeknek hittek bennünket. Mindkettőnket csak az érdekelt, hogy jól csináljuk a dolgunkat, és közben minden rosszkedvünk, bizonytalanságunk elmúlt, a közös célra összpontosítottunk, arra, hogy megnevettessük a közönséget.

Előfordult, hogy Mario megkérdezte tőlem:

– Mondd csak, Carlo, hogy áll rajtam ez a kalap?

– Ide figyelj, Mario! Tégy a fejedre, amit csak akarsz, a lényeg, hogy forgassunk! – válaszoltam ilyenkor somolyogva.

Ilyen kék szemekkel és ekkora tehetséggel bármilyen kalapot a fejére húzhatott volna, miközben én magam a legnagyobb jóindulattal is csak magamat tudtam nyújtani. Az ellentétek vonzzák egymást, de köztünk ez a vonzalom úgy működött, hogy harminc éven keresztül egy harmadik pólust vonzottunk magunkhoz: az egész világ nézőközönségét. Talán mert soha nem csaptuk be őket: amink csak volt, őszintén kijátszottuk.

bud es terence2

Kapcsolódó Cikkek