EUR: 325,29 Ft
CHF: 289,65 Ft
2019. május 27., hétfő
Hella

Egyéb VIII.kerület

Megnyílt a Premier Kultcafé

Ünnepélyes keretek között, hatalmas érdeklődés mellett megnyílt Európa első és legnagyobb alapterületű fogyatékosbarát közösségi és kulturális tere a Baross utcában, az egykori Vörösmarty moziban. Józsefváros már az ötlet felmerülésekor támogatásáról biztosította a kezdeményezést, a megnyitó estéjén pedig újabb milliós támogatást jelentett be Kocsis Máté polgármester.

Vörösmarty mozi átadási ünnepség, Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány, Törőcsik Mari, Kárász Róbert, Kocsis Máté, Mága Zoltán, Gesztesi Károly (Fotó: Keresztesi Balázs)

Kávézó és pékség is várja a vendégeket a Premier Kultcaféban
(Fotó: Keresztesi Balázs)

A Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány régi vágya volt, hogy munkahelyeket tudjanak teremteni fogyatékkal élőknek és megváltozott munkaképességűeknek.


– Találtunk magunknak egy mottót, egy Jókai Anna-idézetet: „Talán igazuk van az optimistáknak, minden rossz szülhet valami jót.” Magyarországon 10-12 százalékát foglalkoztatják a megváltozott munkaképességűeknek. Ezen az arányon szeretnénk javítani – mondta el az alapítvány vezetője és ötletgazdája, Kárász Róbert, aki Törőcsik Marival dolgozott a valóra váltáson az elmúlt négy évben. A színésznő betegsége miatt nem lehetett jelen a megnyitón, de küldött egy levelet az egybegyűlteknek. „Végtelenül sajnálom, hogy ezen a csodálatos estén nem lehetek Önök között. Mindenkinek köszönöm a segítségét, különösen főpolgármester úrnak, aki külön figyelmet szentelt az ügynek, és köszönök minden fillért, amit adtak” – fogalmazott Törőcsik Mari.
A gyönyörűen felújított helyiségben kávézó, pékség, mozi és koncertterem működik, a vendégek kiszolgálásáért pedig 10-12 fogyatékkal élő embertársunk felel.

Vörösmarty mozi átadási ünnepség, Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány, Törőcsik Mari, Kárász Róbert, Kocsis Máté, Mága Zoltán, Gesztesi Károly (Fotó: Keresztesi Balázs)

Kárász Róbert
(Fotó: Keresztesi Balázs)

– Köszönet az alapítvány minden munkatársának – fogalmazott Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere. – Köszönet jár magáért az ötletért, a kitartásért, és hogy ez Józsefvárosban valósult meg, nekünk ez büszkeség. Köszönet, hogy sok emberhez eljuttatjátok azt az üzenetet, hogy a fogyatékkal élés nem jelenthet esélytelenséget, és a fogyatékkal élők számára nem lehetőség, hanem kötelesség minden követ megmozgatni. Bízom benne, hogy országossá válik az, ami itt most elkezdődött.


A polgármester az alapítvány maciárverésén is részt vett.

– A feleségemmel két macira licitáltunk, az egyik Kudlik Júliáé volt, ez bekerült a 16 hónapos gyermekünk szobájába. A másik Kuncze Gábor elnök úré volt. Úgy tudom, azt a macit egy barátjától kapta, amikor az aktív politikától visszavonult, azért, hogy legyen otthon kinek beszédeket mondania. Ez a maci még nem került be a gyerekszobába, mert először én szeretném neki elmondani az álláspontomat – mesélte mosolyogva a polgármester, aki az utóbbi macit felajánlotta a kávézónak. Józsefváros azonban ennél nagyobb támogatást is adott a Premier Kultcafénak megnyitása alkalmából.

– Mi évekkel ezelőtt elköteleztük magunkat a fogyatékkal élők támogatása mellett. Az eddig adott ötmillió forintos támogatás mellett a március 19-én esedékes józsefvárosi jótékonysági bál teljes bevételét felajánljuk az alapítványnak, ezenfelül további hárommillió forinttal járulunk hozzá a költségekhez – jelentette be Kocsis Máté.

Kapcsolódó Cikkek