EUR: 345,11 Ft
CHF: 321,25 Ft
2020. augusztus 12., szerda
Klára

Külföld

Megszakadt az EU-török csúcs, nem sikerült egyetértésre jutni

Megszakadt az uniós állam- és kormányfők hétfői brüsszeli csúcstalálkozója hétfő este – erősítette meg az Európai Tanács elnökének szóvivője.

Az MTI brüsszeli forrásokból úgy értesült, hogy Orbán Viktor megvétózta a török menekülttáborokból Európába történő direkt áttelepítési javaslatot.


Más források arról számoltak be, hogy több EU-tagország vezetője kifogást emelt a tervezet több pontja ellen.

Preben Aamann, az Európai Tanács elnökének szóvivője azt közölte a Twitteren, hogy a huszonnyolc tagállam vezetői rövid szünetet tartanak, és utána folytatják a tanácskozást. Ami biztos, hogy a résztvevők jelenleg szűkebb körű egyeztetéseket folytatnak.


Nem sikerült egyetértésre jutni az EU-vezetőknek a török tervről

Egy EU-tisztségviselő szerint az uniós tagállamok vezetői nem tudtak megállapodásra jutni a migrációs válság megoldását célzó török tervezetről, s a következő napokban tovább dolgoznak majd az ügy megoldásán – jelentette a Reuters hírügynökség hétfő este.

Brüsszel, 2016. március 7. Az Európai Tanács által közreadott kép Orbán Viktor magyar (b), Robert Fico szlovák (b3), Bohuslav Sobotka cseh (j3) és Beata Szydlo lengyel miniszterelnökről (k, háttal) a visegrádi csoport vezetőinek megbeszélésén, amelyet az Európai Unió és Törökország vezetőinek rendkívüli migrációs csúcstalálkozója előtt tartanak Brüsszelben 2016. március 7-én. (MTI/Európai Tanács/Enzo Zucchi)

Brüsszel, 2016. március 7.
Az Európai Tanács által közreadott kép Orbán Viktor magyar (b), Robert Fico szlovák (b3), Bohuslav Sobotka cseh (j3) és Beata Szydlo lengyel miniszterelnökről (k, háttal) a visegrádi csoport vezetőinek megbeszélésén, amelyet az Európai Unió és Törökország vezetőinek rendkívüli migrációs csúcstalálkozója előtt tartanak Brüsszelben 2016. március 7-én. (MTI/Európai Tanács/Enzo Zucchi)

Vétózott Orbán Viktor

A magyar miniszterelnök megvétózta a török menekülttáborokból Európába történő direkt áttelepítési javaslatot, ezért megszakadt az uniós csúcstalálkozó, jelenleg külön egyeztetések folynak – értesült az MTI brüsszeli forrásokból hétfőn.

Az európai uniós és török vezetők brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozójáról a kiszivárgott megállapodástervezet értelmében az EU megduplázná a Törökországnak az Európába irányuló menekülthullám kezeléséhez nyújtott támogatás jelenleg hárommilliárd eurós összegét, emellett a tervezettnél korábban – legkésőbb júliusig – eltörölné a vízumkötelezettséget a török állampolgárokkal szemben. Ankara ideiglenes jelleggel visszafogadná az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét, ha azok nem kapnak az EU-ban menedékjogot, az EU-nak viszont minden visszafogadott szíriai állampolgár helyett be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból. Az áttelepítések költségeit az EU fedezné.

A kiszivárgott tervezetből Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke annyit erősített meg, hogy Törökország további hárommilliárd eurót kért 2018 végéig az Európai Uniótól (EU) az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására.

Kapcsolódó Cikkek