2020. augusztus 04., kedd
Domonkos, Dominika

Külföld

Merkel keményen rászólt a görögökre!

Görögországnak villámgyorsan be kell hoznia a menekültek elhelyezését illető késlekedését, az Európai Uniónak pedig segítenie kell ebben – mondta Angela Merkel a Bild am Sonntag című lapban vasárnap megjelenő, de egyes részleteiben már szombaton nyilvánosságra hozott interjújában. Ugyanezen a napon az egyik görögországi régió kormányzója szükségállapot bevezetését sürgette kormányától az idomeni menekülttábornak otthont adó körzetben.

A német kancellár hangsúlyozta: Görögországnak “villámgyorsan” be kell hoznia késlekedését, mivel eredetileg azt ígérte, hogy 2015 végéig 50 ezer menekült számára biztosít tisztességes szállást. “Az Alekszisz Ciprasszal folytatott tárgyalásaim alapján tudom, hogy a görög miniszterelnöknek valóban szándékában áll ez (az említett vállalás teljesítése), de szüksége van a segítségünkre, az EU-nak ezért kell szolidaritást vállalnia” – hangsúlyozta Merkel.


A kancellár szerint Ausztriát és a balkáni országokat jelentős felelősség terheli azért, hogy a határellenőrzés egyoldalúan bevezetett szigorításával megváltozatták a görögországi helyzetet.

A Bild szombati száma megszólaltatta Cipraszt is, aki maga is segítséget kért az európaiaktól. Hozzátette ugyanakkor, hogy Görögország nem kívánja “bezárni”, azaz saját területén tartóztatni azokat a menedékkérőket, akik folytatni akarják útjukat Európa északnyugati része felé.

Ugyanezen a napon a macedón-görög határnál lévő idomeni menekülttábornak otthont adó görögországi Közép-Makedónia régió kormányzója sürgette, hogy a görög kormány vezessen be szükségállapotot az általa irányított közigazgatási területen. Aposztolosz Cicikosztasz a táborban tartott látogatásán úgy fogalmazott: “súlyos humanitárius válság alakult ki, arra kértem a kormányt, hogy hirdessen szükségállapotot a térségben”. “Ez így nem mehet tovább!” – szögezte le a kormányzó.

Kapcsolódó Cikkek