2020. augusztus 10., hétfő
Lőrinc

Belföld

Migrációkutató Intézet: a macedón rendszer rendezettebb és hatékonyabb a görögnél

A macedón-görög határ görög oldalán kaotikus állapotokat, bizonytalanságot és dezinformáltságot, a macedón oldalon átláthatóságot és rendezettséget tapasztaltak a Migrációkutató Intézet munkatársai.

Az intézet csütörtökön közölte az MTI-vel munkatársaik szakmai tanulmányútjának tapasztalatait.


Az összefoglaló szerint a görögországi Idomeniben humanitárius katasztrófa fenyeget, mind az alapvető életfeltételek biztosítása, mind az eljárási folyamatok terén kaotikus állapotok uralkodnak. A beszámoló szerint Görögországban a menekülttáborok lakóira fizikai és pszichés kimerültség, létbizonytalanság miatt érzett aggodalom, valamint általános dezinformáltság jellemző. A válságövezet semmilyen kézzelfogható segítséget nem kap a központi kormányzattól, a helyi polgármesterek pedig a kormányra hivatkozva meglehetősen passzívan állnak a helyzet kezeléséhez.

A politikai narratívában helyi szinten is – a kormányéval összhangban – erős a szolidaritás, mint érv használata: esetükben a migránsokkal való együttérzés, valamint az “európai szolidaritás hiánya” a cselekvésképtelenség legfőbb indoka – tették hozzá.


Ezzel szemben a macedón oldalt – írták – az átláthatóság és a rendezettség jellemezte, a beléptetési és ellenőrzési rendszer pedig hatékony és minden elemével a nyugat-balkáni országok közötti megállapodás pontos végrehajtását célozza.

A macedón hatóságok ideiglenes befogadási kapacitása és eszközparkja – különösen görög összehasonlításban – kielégítő, a rendvédelmi szervek esetében kismértékben fejlesztendő – írták.

Az intézet szerint Macedónia elsődleges célja a NATO- és az EU-csatlakozás, valamint a görög és a német befektetések biztosítása.

Érzékelhető, hogy a migránsválság kezelésében nélkülözhetetlen görög-macedón, illetve görög-török együttműködést a – történelmi okokból – fagyos kétoldalú kapcsolatok is terhelik.

“A görög-macedón tapasztalatok minden korábbinál erősebben rávilágítanak arra, hogy a hatékony határvédelem kevésbé kapacitás, mintsem politikai akarat és felelősségérzet kérdése” – hangsúlyozták.

Kapcsolódó Cikkek