EUR: 311,46 Ft
CHF: 266,01 Ft
2018. március 20., kedd
Klaudia,

Külföld

Mozgósítás! Bulgária több száz fegyverest vezényel a görög határhoz

Bulgária a fegyveres testületek több mint négyszáz tagját készül a Görögországgal közös határára vezényelni, hogy útját állja a menekültek esetleges újabb tömeges hullámának – jelentette be szombaton az ország miniszterelnöke.

Bojko Boriszov annak a gyakorlatnak a befejezése után jelezte ezt, amelyet a biztonsági szervek hajtottak végre páncélozott járművek és helikopterek bevetésével a kritikus – Görögországgal és Macedóniával közös – határszakaszon. Elmondta: a hadsereg, a rendőrség és a csendőrség több mint négyszáz emberét fogják a görög határhoz irányítani, hogy megelőzzék a bevándorlók további tömeges beáramlását. Hozzátette, az ország képes néhány óra alatt további mintegy ötszáz embert mozgósítani szükség esetén a határ védelmére.


Bulgária eddig nem látta szükségét, hogy különleges intézkedésekkel óvja a Görögországgal közös, 470 kilométeres zöld határát, ahol főleg magas hegyek húzódnak, s ahol mintegy 150 kilométernyi szakasz nehezen átjárható.

A bolgár parlament februárban hagyta jóvá az ország védelméről és a fegyveres erőkről szóló törvény módosítását. Ebben feljogosították a katonai egységeket arra, hogy a határrendőrséggel együtt járőrözzenek.


Bulgária kívül esik a migránsok által használt nyugat-balkáni útvonalon. Szófia most viszont attól tart, hogy nagyszámú migráns érkezhet, miután több mint tízezer menekült rekedt Görögországban, a görög-macedón határ mentén.

Bulgária nem tagja a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetnek, és hatóságai jelenleg azon fáradoznak, hogy meghosszabbítsák a 2014 közepén emelt, 30 kilométer hosszú kerítést a török határon.

Tavaly több mint 30 ezer migráns lépett be Bulgária területére, az érkezők nagy része azonban továbbutazott a tehetősebb európai uniós országok felé. A bolgár hatóságok most attól tartanak, hogy ez a szám tovább emelkedhet annak hatására, hogy megerősítik a határok védelmét a migránsok eddigi fő útvonalán, amely Görögországon, Macedónián és Szerbián át vezet Nyugat-Európába.

Bulgária eddig csaknem kétezer rendőrt vetett be a Törökországgal közös, 260 kilométer hosszú határának ellenőrzésére.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ninó a romok között várja elhunyt gazdiját

  Ninó a romok között várja elhunyt gazdiját

  Nem újdonság az, hogy a kutyák elképesztően tudnak ragaszkodni gazdájukhoz és az sem ritka, hogy ha valamilyen úton elveszítik őket, képesek mély depresszióba esni és akár napokig egy falatot sem enni.

 • Zuckerberget hallgatná meg a brit parlament

  Zuckerberget hallgatná meg a brit parlament

  Mark Zuckerberget, a Facebook alapító vezérigazgatóját szeretné meghallgatni a londoni alsóház arról, hogy a Cambridge Analytica nevű brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég miként használhatott fel több tízmillió Facebook-profilt az amerikai elnökválasztási kampányban.

 • Francia értelmiségiek tiltakoznak az iszlám terror ellen

  Francia értelmiségiek tiltakoznak az iszlám terror ellen

  100 francia vezető értelmiségi, tudósok, írók, filozófusok, művészek kiáltványt tettek közzé a Le Figaróban. Az oka, hogy a migránsválság óta kezd elviselhetetlenné válni a helyzet: a radikális muszlimok már nemcsak a gondolat szabadságát veszélyeztetik, hanem minden értelemben a szabadságot.