2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Külföld

Nagyon megerősödött az Iszlám Állam Líbiában

A hatalmi vákuumot kihasználva jelentősen kiterjesztette jelenlétét a konfliktus sújtotta Líbiában az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet – közölték ENSZ-szakértők a világszervezet Biztonsági Tanácsának tett friss jelentésükben.

A líbiai ENSZ-szankciókat felügyelő szakértők helyi idő szerint csütörtökön közzétett jelentéséből kiderül, hogy az Iszlám Állam az irányítása alatt lévő Szirt tengerparti városban külföldi dzsihadisták segítségével új tagokat toborzott magának a marginalizált közösségekben, továbbá Tripoliban és a fővároshoz közeli Szabrátában is megnőtt a jelenléte.


Líbiában Moammer Kadhafi diktátor 2011-es bukása óta politikai káosz és bizonytalanság uralkodik, amelyet az Iszlám Állam és több más szélsőséges csoport is igyekszik kihasználni. Az észak-afrikai országnak jelenleg két kormánya van: a nemzetközileg is elismert vezetés az ország keleti részén található Tobrukban működik, míg a milíciák szövetségéből létrejött ellenkormány a fővárosból, Tripoliból irányít.

A hatfős bizottság a jelentésében megjegyezte, hogy bár a dzsihadista szervezetnek egyelőre nem származik közvetlen bevétele a líbiai kőolajból, az Iszlám Állam a kitermelőlétesítmények elleni támadásaival az észak-afrikai ország gazdasági stabilitását gyengíti.


A jelentésben figyelmeztetnek, hogy egyre több líbiai válik áldozatául a szélsőségesek brutalitásának, amely tömegmészárlásokban csúcsosodik ki.

Az Iszlám Állam jelenléte Líbiában jól mutatja a konfliktus regionális dimenzióját, a térségbeli államok pedig továbbra is támogatást nyújtanak különböző csoportoknak az észak-afrikai országban, ami miatt csak fokozódnak a harcok – olvasható a jelentésben. A szakértők szerint a líbiai konfliktusban szemben álló felek fegyverbeszállítói között ENSZ-tagországok is vannak.

A bizottság a líbiai fegyverembargó betartatását sürgette. A tilalom alól kivételt képezhet a Tobrukban működő nemzetközileg elismert kormány.

Az iszlamista honlapokat figyelő amerikai SITE központ csütörtökön közzétett egy interjút, amely az Iszlám Állam állítólagos új líbiai “emírjével” készült. Abdul Kádir an-Nadzsdi, akit az IÁ “a líbiai provinciák igazgatásával” bízott meg, közölte, hogy célja az észak-afrikai országot a Szíria és Irak területének egy részén tervezett “kalifátusuk” előőrsévé tenni. Hangsúlyozta, hogy a dzsihadista szervezet “naponta erősebbé válik” Líbiában, ugyanakkor a szervezet terjeszkedését akadályozza a fegyveres csoportok közötti rivalizálás.

Nadzsi emellett kijelentette, hogy a környező országok nem fogják tudni megvédeni magukat a dzsihadista szervezet támadásaival szemben.

Az “emír” Abu Nabíl helyét vette át, akivel egy amerikai légicsapás végzett.

Kapcsolódó Cikkek