2020. augusztus 04., kedd
Domonkos, Dominika

Külföld

Nem engedték be a bálnamúzeumba, kártérítést kap

Kártérítés fizetésére kötelezte egy helyi bíróság a nagy delfinmészárlásairól híressé vált nyugat-japán Taidzsi kormányát, amiért a város bálnamúzeuma 2014 februárjában megtagadta a belépést egy ausztrál nőtől.

A 31 éves Sarah Lucas, az Australia for Dolphins nevű természetvédő csoport tagja nagyjából 3,3 millió jen kártérítést követelt keresetében, amelyben diszkriminációval, valamint a gondolat és a lelkiismeret szabadságának megsértésével vádolta a várost.


A vakajamai kerületi bíróság pénteki döntése értelmében a Taidzsi Bálnamúzeum jogtalanul tagadta meg a nőtől a hozzáférést az intézményben található információkhoz.

A bíróság 110 ezer jen (273 ezer forint) kártérítés megfizetésére kötelezte a helyi kormányt.

A város korábban a kereset elvetését kérvényezte, mondván, hogy Lucas az ominózus eset előtt négy nappal már járt a múzeumban és engedély nélkül készített felvételeket az intézményben egy nagyméretű kamerával.

A kereset szerint a múzeum olyan írott figyelmeztetésre hivatkozva tagadta meg a belépést 2014 februárjában Lucastól és néhai édesapjától, amely szerint a cethalászatot ellenző emberek nem léphetnek be az intézménybe. A nő és apja az Australia for Dolphins logójával ellátott ruházatot viseltek.

Taidzsit folyamatos nemzetközi kritika éri a delfinmészárlás miatt. A szeptembertől márciusig tartó vadászidényben a taidzsi halászok egy öbölbe terelik, majd agyonverik a tengeri emlősöket a húsukért.

Kapcsolódó Cikkek