2020. augusztus 04., kedd
Domonkos, Dominika

Külföld

Nem működött tovább a gazdasági embargó Kubában?

Nagy Sándor Gyula kutató szerint nem működött tovább az Egyesült Államok gazdasági embargója Kubával szemben, ez is hozzájárult ahhoz, hogy 1928 után hétfőn amerikai elnök járt a szigetországban.

A Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában elmondta, a bevezetett szankciók először még segíthették Fidel Castro rendszerét, mert az emberek úgy érezték, segíteniük kell a rendszerüket. Most az amerikaiak arra jöttek rá, hogy ahogy máshol sem, Kubában sem működik tovább ez a szankció, ezért eljött az ideje a változásnak.


Felidézte, hogy Kuba jelentőségét az adja, hogy a hidegháborúban a szovjetek olyan atomfegyvereket telepítettek a szigetre, amivel akár Washingtont is elérhették volna, ezért megfelelő módon kellett kezelni az országot. Most a befektetők számára azért lehet vonzó, mert közel van és a turizmus várhatóan nagyon nagy fejlődésen megy majd keresztül.

Nagy Sándor Gyula hozzátette ugyanakkor, hogy sok kérdést kell még a két ország között rendezni, hiszen a gazdasági embargó jogilag még érvényben van, és az USA demokratikus lépéseket vár Havannától.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek