2018. március 24., szombat
Gábor, Karina

Egyéb X.kerület

Nem tudni, lesz-e kisállattemető

Az önkormányzat nem akadályozza Klapka György nagyszabású terveit, igaz, engedélyt sem adhat rá. Az aranyember által Kőbányára tervezett kutyakrematórium és kisállattemető ugyanis nem a helyi vezetés hatáskörébe tartozik.

Az ismert vállalkozó az év elején jelentette be, hogy Kőbányán lévő és parlagon heverő telkén kutyakrematóriumot és -temetőt épített. Az egyik napilapnak azt nyilatkozta januárban, hogy a Keresztúri úti földre már megvannak a tervek.


– A tervrajzok készen vannak, a kazánokat beszereztem, sőt, a dögszállításra engedélyezett hat autó is megvan. Urnákban kapja majd meg kedvence hamvait a gyászoló gazdi, aki hazaviheti, de ha akarja, a sírkertünkben el is temettetheti egy rendes szertartással az elhunyt állatokat. Kutyákon kívül cicákat, papagájokat vagy tengerimalacot is vállalunk. Sőt, ha igény van rá, emléktáblás falat is építünk az urnahelyek mellé – fogalmazott Klapka a Blikknek.

Klapka György (Fotó: Máté Krisztián)

Klapka György (Fotó: Máté Krisztián)

Egy hete azonban azt nyilatkozta, hogy az önkormányzat nem engedi elindítani vállalkozását. − Az önkormányzat nem akarja engedni, hogy a saját telkemen állítsam fel a krematóriumot, mert szerintük azon a helyszínen nem lehet temetkezési vállalkozást alapítani − mondta a Ripostnak az üzletember.


A Lokált azonban úgy tájékoztatta a kőbányai önkormányzat, hogy nem hozzájuk tartozik az ügy.

– A nem emberi fogyasztásra szánt állati eredetű melléktermékekre vonatkozó állat-egészségügyi szabályok megállapításáról szóló 45/2012. (V. 8.) VM rendelet 9. §-a, valamint 20. §-a értelmében a kedvtelésből tartott állatok kegyeleti temetőjének működését, valamint amennyiben az üzemben kizárólag állati eredetű mellékterméket kívánnak égetni vagy tüzelni, az ilyen égető, együttégető vagy tüzelő üzemet  a megyei kormányhivatal engedélyezi. Erre tekintettel a hatóságomnak nem tartozik a feladatkörébe az említett ügy –reagált megkeresésünkre Szabó Krisztián jegyző, hozzátéve, ennek ellenére tudomásuk van Klapka György szándékáról.

Kapcsolódó Cikkek

 • Világrekordért emeltek

  Világrekordért emeltek

  Debrecenben már advent idején elkezdődött a családok éve. Ebben az időszakban a programok elsősorban a családokat szólították meg, de a rendezőelv továbbra is ez maradt – hangsúlyozta Széles Diána alpolgármester.

 • Szakmák sztárjai versenyeznek

  Szakmák sztárjai versenyeznek

  A Dunaferr középiskola hat diákja, valamint a Lorántffy egy tanulója jutott be a Szakma Sztár Fesztivál verseny idei döntőjébe. Az előválogatók után a Dunaferrből az épület- és szerkezetlakatos, hegesztő, ipari gépész és karosszérialakatos szakok képviselői, a Lorántffyból pedig egy leendő fodrász jutott a fináléba.

 • Kőbánya hajóra szállt

  Kőbánya hajóra szállt

  Az eredetileg kőszállítóként is funkcionáló A38 hajó régóta az igényes zenét preferálók kedvelt helye.