2019. május 24., péntek
Eszter, Eliza

Külföld

Obama megkezdte történelmi jelentőségű kubai látogatását

Megkezdte történelmi jelentőségű kubai látogatását vasárnap Barack Obama amerikai elnök, útjának célja, hogy mandátuma lejárta előtt biztosítsa a két ország között több mint fél évszázadig fagyos viszony után, 2014 decemberében kezdődött enyhülés tartósságát.

Az 1959-es kubai forradalom győzelme óta Barack Obama az első hivatalban lévő amerikai elnök, aki a kommunista vezetésű szigetországba látogat.


Az amerikai elnök Twitter-oldalán “Hogy vagy, Kuba?” üzenettel üdvözölte a kubaiakat, hozzátéve, “alig várja, hogy közvetlenül találkozhasson és beszélhessen a kubai emberekkel”.

Obamát, feleségét, Michelle-t és két lányát a havannai repülőtéren Bruno Rodríguez kubai külügyminiszter és az amerikai kapcsolatokkal foglalkozó vezető kubai diplomaták fogadták szemerkélő esőben. Nem volt jelen ugyanakkor Raúl Castro kubai elnök, aki amúgy gyakran fogad vezető politikusokat a José Marti nemzetközi repülőtéren.


A reptérről Obama egy havannai szállodába hajtatott, ahol a tavaly megnyitott amerikai nagykövetség diplomatái és családjaik előtt csodálatosnak nevezte, hogy Kubában lehet, és felidézte, hogy amerikai elnök utoljára csaknem 90 éve, 1928-ban lépett kubai területre, Calvin Coolidge személyében, aki egy hadihajón érkezett a szigetországba. Obama örömét fejezte ki, hogy a diplomaták elhozták gyermekeiket is, és azt mondta, reméli, hogy mire felnőnek, “természetesnek gondolják majd, hogy egy amerikai elnök Kubába látogasson”.

Obama Havannai tervei között szerepel egy négyszemközti egyeztetés Raúl Castro elnökkel, valamint számos találkozó Kuba gazdasági szereplőivel és a politikai ellenzék képviselőivel. Obama kedden beszédet tart az Alicia Alonso világhírű táncművész nevét viselő havannai nagyszínházban.

Az amerikai elnök látogatása előtt három nappal, csütörtökön a kubai hatóságok szabadon engedtek négy, bebörtönzött ellenzékit, és engedélyezték távozásukat az Egyesült Államokba.

Érkezése előtt néhány órával ugyanakkor az Asszonyok fehérben – a politikai elítéltek édesanyjait és feleségeit tömörítő – mozgalom több tucat aktivistáját állították elő egy havannai tiltakozáson. A demonstráció résztvevői arra szólították fel a kubai kormányzatot, hogy fordítson nagyobb figyelmet az emberi jogokra.

Az Asszonyok fehérben tagjai minden vasárnap felvonulnak Havanna utcáin, és legtöbbjüket az akció befejeztével elvezeti a rendőrség. Ez történt vasárnap is.

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Elkötelezve

  A nap képe: Elkötelezve

  Hatalmas bemutatóval ünnepelte a mexikói lovas szövetség megalakulásának 98. évfordulóját Mexikóvárosban, aminek keretein belül számtalan látványos bemutatókat tartottak a legfialtabbak tehetségek közreműködésével.

 • Bilincsben vitték el a Pókembert

  Bilincsben vitték el a Pókembert

  Több mint hat óra mászás után rendőrök várták az Eiffel-torony torony tetején azt a botcsinálta Pókembert, aki miatt a torony egész területét le kellett zárni.

 • Igazi mutyikirály a brüsszeli bürokrata

  Igazi mutyikirály a brüsszeli bürokrata

  Hamis számlák, biztosítási csalás, legalább 500 000 euró csalárd elköltése, ismét egy elhallgatott bűncselekmény-sorozat az Európai Unió brüsszeli szervezetében.