2020. augusztus 12., szerda
Klára

Külföld

Összeülnek az uniós miniszterek a terrortámadás megvitatására

Összehívja a miniszterek uniós tanácsát a 34 halálos áldozatot követelő brüsszeli terrortámadás nyomán kialakult helyzet megvitatására a tanács soros elnökségét betöltő Hollandia – közölte kedd éjjel Ard van der Steur holland igazságügyi miniszter.

“Belgium kérésére a holland elnökség miniszteri tanácskozást szervez a támadás (következményeinek) megvitatására, feltehetően csütörtök reggelre” – írta Twitter-oldalán Ard van der Steur.


Az eddigi összesítés szerint legalább 34 halottja és több mint kétszáz sebesültje van a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, illetve az uniós intézmények közelében lévő metróállomáson elkövetett robbantásos merényleteknek. A terrortámadás elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet jelentkezett. A hatóságok hajszát indítottak a repülőtérről elmenekült egyik gyanúsított elfogására, és több házkutatást hajtottak végre a belga fővárosban.

Egyes hírek szerint a fokozott terrorveszély miatt teljesen lezárták Belgium határait, és több uniós tagország is fokozta biztonsági intézkedéseit.

Mark Rutte holland miniszterelnök még kedd délelőtt, a kormány ülése után tartott sajtótájékoztatón kijelentette, hogy országa közvetlen kapcsolatban marad Németországgal, Belgiummal és Franciaországgal arra az esetre, ha további uniós intézkedésekre lenne szükség.

Kapcsolódó Cikkek