EUR: 345,88 Ft
CHF: 320,89 Ft
2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Külföld

Osztrák kancellár: erőszakkal is megvédhető az uniós határ!

Szükség esetén akár erőszakkal is megvédhető az uniós külső határ – jelentette ki Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár hétfőn.

Az alkancellár minderről az ATV osztrák televízió politikai műsorában beszélt, amelyet a csatorna hétfőn későn este tűz műsorra.


Az uniónak az a feladata, hogy szükséghelyzetben jelét adja, hogy egy határ valóban határvonalat jelent – jelentette ki a néppárti politikus és hozzátette: lehetőség szerint azonban kíméletesen, emberéletek veszélyeztetése nélkül kell eljárni. Mitterlehner szerint az erőszakot nem lehet elrettentésként alkalmazni.

Az osztrák politikus hangsúlyozta, hogy törekszenek rá, de elmondása szerint nem lát arra garanciát, hogy a schengeni egyezmény még 2017-ben is érvényben lesz.

Az alkancellár szerint nem volt más választása Ausztriának, ezért vezette be a menekültek befogadásának felső határát. Kijelentette: Ausztria és Szlovénia nem lehet egész Európa előszobája.

Az osztrák intézkedés szerint idén összesen 37 500 embert fogadnak be Ausztriába, naponta legfeljebb 3200 menedéket kereső ember léphet be az országba, és az osztrák hatóságokhoz a déli határnál naponta legfeljebb 80 menedékjogi kérelmet nyújthatnak be.

A múlt héten 1900 ember érkezett a stájeroszági Spielfeldnél Ausztriába és mintegy ötvenen igényeltek menedékkérelmet. Vagyis kevesebben érkeztek és maradtak az országban, mint az azt megelőző héten, amikor 2400-an keltek át a határon és 95-en kívántak Ausztriában menekültstátust szerezni. Hétfőn nem érkezett migráns a dél-ausztriai határátkelőhöz.

Kapcsolódó Cikkek