EUR: 311,54 Ft
CHF: 265,99 Ft
2018. március 21., szerda
Benedek

Külföld

Pokolgép robbant egy buszon Pakisztánban

Pokolgép robbant szerdán egy autóbuszon az északnyugat-pakisztáni Pesavar városban, legalább 16 kormánytisztviselő meghalt, többtucatnyian megsebesültek – közölték illetékesek.

A busz a város környékéről gyűjtötte össze a tisztviselőket, és vitte őket munkába. Negyvenen-ötvenen voltak a járművön, amikor a robbanás történt.


Egy magas rangú rendőrségi illetékes azt mondta: az első vizsgálat alapján úgy tűnik, hogy a pokolgépet az utastérben rejtette el valaki. A légnyomás felszakította a busz tetejét és apró darabokra törte az ablakokat. Tizenhatan meghaltak, több mint 35 ember megsebesült.

Egészségügyi tisztviselők szerint a halálos áldozatok száma növekedhet. Duzsalil Sah, a Reading kórház szóvivője elmondta, hogy szükséghelyzetet hirdettek ki, minden orvost behívtak. A sebesültek közül sokan válságos állapotban vannak.

A tűzszerészek előzetes vizsgálata szerint tíz kilogrammos lehetett a robbanószerkezet.

Pakisztánban a sikeres katonai fellépés ellenére a kormányellenes tálibok kisebb csoportjai továbbra is képesek támadásokat indítani a biztonsági erők és polgári célpontok ellen. A tálibok egykor kiterjedt területeket tartottak ellenőrzésük alatt az ország északnyugati részében, de a 2009-ben indult katonai műveletek kisebb, elszigetelt területekre szorították vissza őket. Öt évvel később, 2014 decemberében a tálib fegyveresek megrohamoztak egy állami katonai iskolát Pesavarban, s meggyilkoltak 134 embert, többségében diákokat. Ez volt az ország történetének legsúlyosabb terrortámadása. A kormány ezután több száz feltételezett szélsőségest ölt meg vagy vett őrizetbe terrorellenes műveletek keretében.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ninó a romok között várja elhunyt gazdiját

  Ninó a romok között várja elhunyt gazdiját

  Nem újdonság az, hogy a kutyák elképesztően tudnak ragaszkodni gazdájukhoz és az sem ritka, hogy ha valamilyen úton elveszítik őket, képesek mély depresszióba esni és akár napokig egy falatot sem enni.

 • Zuckerberget hallgatná meg a brit parlament

  Zuckerberget hallgatná meg a brit parlament

  Mark Zuckerberget, a Facebook alapító vezérigazgatóját szeretné meghallgatni a londoni alsóház arról, hogy a Cambridge Analytica nevű brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég miként használhatott fel több tízmillió Facebook-profilt az amerikai elnökválasztási kampányban.

 • Francia értelmiségiek tiltakoznak az iszlám terror ellen

  Francia értelmiségiek tiltakoznak az iszlám terror ellen

  100 francia vezető értelmiségi, tudósok, írók, filozófusok, művészek kiáltványt tettek közzé a Le Figaróban. Az oka, hogy a migránsválság óta kezd elviselhetetlenné válni a helyzet: a radikális muszlimok már nemcsak a gondolat szabadságát veszélyeztetik, hanem minden értelemben a szabadságot.