2018. március 24., szombat
Gábor, Karina

Budapest

Prédaként lesnek rád

Figure with binoculars looking over a hedge, Thuisbrunn, Upper Franconia, Bavaria, Germany, Europe, Image: 43414561, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER

fotó: Profimedia, imageBROKER

Vannak bevett szokások, amelyeken nehezen változtat az ember. Ez a szokás lehet jó, de éppenséggel rossz is. De ha már szokás, akkor a végtelenségig – vagy akár azon is túl – ragaszkodunk hozzá.

Holott nem biztos, hogy minden esetben kellene.


Ha valaki istenfélő, templomba járó ember, akkor a mise, istentisztelet napján egy megszokott metodika alapján ébred, kel fel, készíti ki ünneplőruháját, früstököl és elindul Isten házába. Kiszámítható, tervezhető rend alapján.

Igyekszik kizárni minden váratlanságot, oda nem illő eseményt, párbeszédet, hiszen neki más dolga van. Mással. Ő beszélgetni megy Istennel, megvallani esetleges bűneit, átszellemülni, szellemi táplálékot magához venni, igéhez igazodni. Ebbe a hangulatba nem fér bele, hogy a szomszéd a legújabb flexkatalógust nyomja a kezünkbe a parókia előtt. Csendre vágyunk, nem zajra.


De a szomszéd bunkó módon nyomul. Ezt a nyomulást, erőszakosságot látva a másik telekszomszéd háziasszonya a legfrissebb szabás-varrás magazin előfizetésére biztat. Mit biztat! Kezedbe nyomja a nevedre kitöltött szöveget, csak alá kell írnod! Az első szomszéd farzsebbe nyomja a katalógust, és előkap egy kisebb flexet, bizonyítván, hogy mennyire működőképes és miről maradsz le, ha nem veszel.

A fejed zúgni kezd, belső harmóniád felborul, a prédikációt már alig hallod, szinte zsongnak a szavak a szent beszéd alatt: flex, teljesítmény, kis helyen is elfér, divat, varrásminta, beszerzem a hozzávalókat.

Kizökkentenek a világodból. És ha egyszer igent mondasz, akkor minden vasárnap ott állnak majd a parókia előtt és prédaként lesnek rád.

Valami ilyesmi ötlik fel bennem évről évre, amikor a miniszterelnöki évértékelőre igyekvő civil és nem civil meghívottakat egzecíroztat oda nem illő kérdésekkel a videóújságírók sáskahada. Kezdetben csak egy volt talpon a vidéken. Csak egy médium képviselője pofátlankodott. Aztán jött a többi. Csak úgy gyűlt a kollegiális bunkóság.

Mert nekik a flex a megszokás. Csak az számít. Az ő megszokásuk.

Megszokhatatlanul.

Kapcsolódó Cikkek