EUR: 321,72 Ft
CHF: 282,57 Ft
2019. április 25., csütörtök
Márk

Belföld

Rajna Gábor: Az irodánkban nagyon jól mutatna az Oscar-szobor

Újra Oscarnak örülhet 34 év után Magyarország, ugyanis helyi idő szerint vasárnap reggel 5 óra körül a Saul fia című film nyerte el a legjobb idegen nyelvű filmek járó díjat. A díjkiosztó után sikerült elérnünk a film egyik producerét, Rajna Gábort, aki  Los Angelesből adott interjút a Lokálnak. 

(A beszélgetés a Governors Ball nevezetű, a díjazottak számára megrendezett díszvacsora után készült, helyi idő szerint éjfél körül.)


Mit éreztek, amikor a díjátadó Sofía Vergara kimondta a Saul fia címét? 

– Egy picit mindenki számított rá és körülöttünk mindenki ebben erősített meg minket, ettől viszont még nagyobb volt a tét, így nagyobb is lett volna a csalódás, ha vesztünk. Összeszűkült gyomorral ültünk a díjátadón, majd hatalmas kő esett le a szívünkről, amikor meghallottuk a filmünk címét.


Rajna Gábor producer

Rajna Gábor producer

További 40 nemzetközi díj mellett az Oscarral a legrangosabb filmes díjat is magáénak tudhatja Nemes Jeles László alkotása. Várnak még további megmérettetések a Saul fiára? 

– A British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) még előttünk van, ugyanis nem lehetett a Sault ebben a fesztiválszezonban jelölni, mivel még nem volt meg a brit bemutatója. Remélem, jövőre beválogatják! Emellett még számos fesztiválon fog feltűnni a film, de további terveink is vannak. Három könyvet tervezünk kiadni a közeljövőben: egy albumot, a tekercsekről egy könyvet, továbbá a Sonderkommandóval (a holokauszt idején, javarészt zsidó foglyokból álló munkacsapatok voltak, amelyek tagjait kényszerítették a meggyilkoltak holttesteinek elégetésére – a szerk.) kapcsolatban is lenne egy kiadványunk.

Jelenleg éppen a Governors Ballon ünnepelnek! Hogyan tervezik az este további részét? 

– Nemrég ért véget a vacsora, koccintottunk és közösen ünnepeltünk a díjazottakkal. Most picit elváltak az útjaink, ugyanis különböző helyeken tartanak ilyenkor bulikat. A vacsora után a stáb minden kint lévő tagjával összejövünk a szállodánkban, hogy ott is ünnepeljünk egy kicsit.

Los Angeles, 2016. február 29. Nemes Jeles László, a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában Oscar-díjra jelölt Saul fia című film rendezője (j2), Rajna Gábor (b) és Sipos Gábor producer (b2), valamint Röhrig Géza, a film főszereplője érkezik a 88. Oscar-gálára a Los Angeles-i Dolby Színházba 2016. február 28-án. (MTI/AP/Invision/Jordan Strauss)


A Saul fia győztes stábja Los Angelesben: Rajna Gábor, Sipos Gábor, Nemes Jeles László és Röhrig Géza

A díszvacsorán kinek a gratulációjának örültek a legjobban?

– Nem tudnám felsorolni, hogy kik azok a filmes szakemberek, akik ezen a vacsorán gratuláltak nekünk, mindenki rendkívül elismerően nyilatkozott. Számomra Cate Blanchett személye a legkiemelkedőbb, újfent rendkívül meleg szavakkal méltatta a filmet.

Számos anekdotát hallottunk az Oscar-szoborral kapcsolatban, például hogy Emma Thompson és Kate Winslet a fürdőszobában tartja a díját. Önöknek mi a terve a második hazai szoborral? 

– Egyelőre a díj Lászlóé. Nem tudjuk még, hogy mi a célja vele, de fogunk adni neki pár jó ötletet, hogy biztonságban tudjuk. Szerintem az irodánkban nagyon jól mutatna az Oscar-szobor, persze erről ő dönt.

A boxofficemojo.com adatai szerint közel négymillió dollárt hozott már világszerte a Saul fia. Elmondható, hogy anyagilag is sikeresnek minősül az alkotás? 

– Mindképpen profitábilis innentől kezdve a film és ez reményeink szerint tovább fog növekedni. Számos országban tavasszal mutatják be, illetve az amerikai forgalmazó további moziszámemelést tervez, ami szintén jelentős bevételemelkedést eredményezhet.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Maccabi Európa Játékok jó válasz a hamis hírekre

  A Maccabi Európa Játékok jó válasz a hamis hírekre

  Büszkék vagyunk azokra a zsidó származású magyarokra, akik a sporton keresztül gazdagabbá tették a magyar sport örökségét – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Maccabi VAC Hungary Sportegyesület kiállításának New York-i megnyitóján.

 • Orbán Balázs: Európa sorskérdése a migráció

  Orbán Balázs: Európa sorskérdése a migráció

  Két fronton kell harcolnia a magyar kormánynak: a bevándorláspárti nemzetközi erőkkel és az őket támogató hazai ellenzékkel, de a választók támogatásával megnyerhetők ezek a küzdelmek – fogalmazott lapunknak Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára.

 • Mikor is volt diktatúra?

  Mikor is volt diktatúra?

  1919. április 7-én tanácsválasztásokat tartottak. Nem választhattak a korábbi hatalom képviselői és a papság, valamint csak a szociáldemokrata és kommunista pártok egyesülése után létrejött Magyarországi Szocialista Párt indíthatott jelölteket.