2020. augusztus 03., hétfő
Hermina

Egyéb XVII.kerület

Rákosligeten is az áldozatokra emlékeztek

Tanúk és túlélők címmel szervezett beszélgetést a Rákosligeti Polgári Kör a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja előestéjén. Zsámbokréty Zénó, 56-os forradalmár, elítélt, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége kerületi elnökének segítségével képet kaphattak a hallgatók a korabeli állapotokról, míg Galgóczy Árpád költő, műfordító révén bepillantást nyerhetett a közönség, hogyan is lehetett túlélni a gulág megpróbáltatásait. Az Országgyűlés 2000. június 13-án határozott arról, hogy február 25-ét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává nyilvánítja. A kommunista diktatúrák halálos áldozatait világviszonylatban százmillióra becsülik. Kelet-Európában a számuk eléri az egymilliót, de jóval többre tehető azok száma, akiket a diktatúra hétköznapi valósága testileg és lelkileg megnyomorított.

Tanúk és túlélők, Beszélgetés a RÁKOSLIGETI POLGÁRI KÖR szervezésében, GALGÓCZY ÁRPÁD, ZSÁMBOKRÉTY ZÉNÓ (Fotó: Keresztesi Balázs)

Zsámbokréty Zénó és Galgóczy Árpád hatvanéves történeteket elevenítettek fel
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.