EUR: 344,41 Ft
CHF: 320,95 Ft
2020. augusztus 10., hétfő
Lőrinc

Külföld

Rengeteg halottat követelő terrorista támadás Törökországban és Elefántcsontparton

Terrorista támadás ért vasárnap délután egy elefántcsontparti üdülőhelyet, amelyet külföldiek is látogatnak. Az ország elnöke, Alassane Outtara közölte, hogy a támadásnak legkevesebb 16 halálos áldozata van, 14 civil és két katona, továbbá feltehetően hat támadó. Ezzel párhuzamosan gépkocsiba rejtett pokolgép robbant vasárnap este Ankara belvárosában: a nagy erejű robbanás következtében legalább 27 ember vesztette életét, hetvenöten pedig megsebesültek – közölte Ankara kormányzója.

A francia külügyminisztérium úgy tudja, hogy egy francia állampolgár is életét vesztette. Francois Hollande francia elnök nyilatkozatában gyáva támadásnak bélyegezte a történteket, hozzátéve, hogy országa még szorosabb fonja az együttműködést szövetségeseivel a terrorizmus elleni harcban.


Szemtanúk elmondása szerint fegyveres kezdtek lövöldözni turistákra az üdülővároskában, Grand-Bassamban. A kormány közölte, hogy a biztonsági erők hat fegyverest lőttek agyon, akik három szállodát is megtámadtak.

Grand-Bassam az Atlanti-óceán partján van, 40 kilométerre az afrikai ország gazdasági fővárosának számító Abidjantól.


A támadás elkövetőjeként az al-Kaida terrorszervezet észak-afrikai szárnya, az Iszlám Magreb al-Kaidája (AQIM) nevű csoport jelentkezett. Közleményében ugyanakkor az áll, hogy “a csoport három hőse” támadta meg az üdülőhelyet, azaz nem hat fegyveresről van szó, amint azt a kormány közölte.

Ankara, 2016. március 13. Kiégett autóroncsok Ankarában 2016. március 13-án, miután feltehetőleg robbanószerrel megrakott autó rohant bele egy buszba a török főváros központjában, a Kizilay téren. A detonáció következtében legalább huszonhét ember életét vesztette, hetvenöt megsebesült. (MTI/EPA)

Ankara, 2016. március 13.
Kiégett autóroncsok Ankarában 2016. március 13-án, miután feltehetőleg robbanószerrel megrakott autó rohant bele egy buszba a török főváros központjában, a Kizilay téren. A detonáció következtében legalább huszonhét ember életét vesztette, hetvenöt megsebesült. (MTI/EPA)

Törökországban is rengeteg a halott

Gépkocsiba rejtett pokolgép robbant vasárnap este Ankara belvárosában: a nagy erejű robbanás következtében legalább 27 ember vesztette életét, hetvenöten pedig megsebesültek – közölte Ankara kormányzója.

Tavaly október óta ez már a harmadik merénylet, amely a török fővárosban történt.

A kormányzó tájékoztatása szerint a robbanószerrel megrakott gépkocsit a város központjában lévő Kizilay tér mellett repítette levegőbe egy öngyilkos merénylő.

A Dogan török hírügynökség jelentése szerint a robbanószerrel megtömött autó akkor robbant fel, amikor a tér egyik buszmegállójában hátulról belerohant az egyik buszba.

A detonáció olyan hatalmas erejű volt, hogy két és fél kilométerre is hallották és látták a helyszín felett gomolygó füstöt. A helyszínre sok tűzoltót és mentőt vezényeltek.

A teret a hatóság lezárta attól tartva, hogy második robbanás követheti az elsőt.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök az eseményt követően rendkívül ülésre hívta össze a biztonsági tanácsot.

A mostani merényletet az előzővel ellentétben ugyan nem a város kormányzati negyedében hajtották végre, hanem az egyik legforgalmasabb ankarai bevásárlóközpont közvetlen közelében, a robbantás így is mindössze 300 méterre történt a belügyminisztérium épületétől.

Az Egyesült Államok ankarai nagykövetsége a török kormányra hivatkozva éppen két nappal ezelőtt adott ki egy figyelmeztetést, miszerint terrortámadás történhet a török főváros központjában. A nagykövetség ezért arra kérte az amerikai állampolgárokat, hogy kerüljék az esetleges terrortámadás környékét is.

Még nincs egy hónapja, hogy 29-an meghaltak, 81-en pedig megsebesültek Ankarában egy robbantásos merényletben, amelynek elkövetését a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű szervezethez köthető Kurdisztáni Szabadság Sólymai (TAK) nevű csoport vállalta magára.

Az első nyomok azt sugallják, hogy a PKK vagy egy hozzá kapcsolódó csoport követte el a vasárnapi terrortámadást – mondta egy biztonsági tiszt.

A törökországi kurd kisebbség érdekeit is képviselő Népi Demokratikus Párt (HDP) közleményben ítélte el a vasárnapi öngyilkos merényletet, és mély együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. A HDP-t megnyilatkozása azért fontos, mert a pártot gyakran azzal vádolják, hogy Kurdisztáni Munkáspárt politikai szárnya. A párt ezt tagadja.

Kapcsolódó Cikkek