EUR: 323,72 Ft
CHF: 284,86 Ft
2018. augusztus 20., hétfő
István

Életmód

Retro édességek! Ön emlékszik még rájuk?

Pemetefű gyógycukorka, Kojak- és kakasos nyalóka, robbanós cukor, Donald rágó, Melba kocka és Párizsi kocka − a nyolcvanas évek slágerédességei. Ön is emlékszik még rájuk?

pemetef-cukor

A négyféle gyógynövény oldatából előállított édesség pontos receptjét csak nagyon kevesen ismerhették

A pemetefű gyógycukorkát egy békéscsabai gyógyszerész, Réthy Béla kísérletezte ki. A négyféle gyógynövény oldatából előállított édesség pontos receptjét csak nagyon kevesen ismerhették.


A Kojak-nyalóka több mint ötvenéves.  1965-ben kezdték el gyártani, de csak a 70-es években kapta a Kojak nevet, hiszen akkor tombolt a Kojak-láz Telly Savalasnak köszönhetően, aki zseniálisan formálta meg a dohányzásról leszokó, állandóan nyalókázó felügyelőt. A Kojak-nyalóka fogyasztásnak többféle szertartása volt: a profik először lenyalták a csokimázt, majd a gömbformát megtartva nyalták a pálcikáig.

kojak3

Kojak-nyalóka

A kreatívak oválissá formálták, a barbárok pedig egyszerűen szétrágták. A kakasos nyalóka a vurstli elengedhetetlen kelléke volt és kíméletlenül vérpirosra színezte a nyelvet.


kakasos

Kakasos nyalóka

A robbanós cukor eleinte vicces volt, aztán egy városi legenda miatt számos szülő tiltólistára tette. Elterjedt ugyanis, hogy ha vizet iszunk rá, felrobbanhat a gyomrunkban. Valójában senki nem merte kipróbálni, igaz-e. Hamarosan azt kezdték mesélni, hogy Amerikában több állam betiltotta az édességet.

A Donald rágó nem volt ilyen veszélyes, és a nagy tételű kiszerelésért „csak” a szomszédos Jugoszláviáig kellett menni. Értékét jelentősen növelte a hozzá csomagolt néhány mini képregény.

A Melba és a Párizsi kocka szinte minden néni ridiküljében ott lapult. Az ABC-k pénztárgépei mellől a vásárlás utolsó pillanatában is a kosárba lehetett dobni, most pedig ha nosztalgiázni támad kedvünk, akár a benzinkút pénztáránál is beszerezhető. A Melba ananászos és narancsos krémmel van töltve,  a Párizsi pedig mi mással, mint selymes, csokis párizsi krémmel.

Kapcsolódó Cikkek