2018. március 24., szombat
Gábor, Karina

Egyéb

Rick Yancey: Az ötödik hullám 1–2.

az-otodik-hullamHa valaki szereti a dísztópiát, azaz azokat a történeteket, amelyek sötét jövőt jósolnak, érdemes ezt a könyvet választania. Olyan, mintha a szerző fogta volna az elmúlt években népszerű könyveket, filmeket (Alkonyat, Éhezők viadala, A beavatott stb.) és összegyúrt volna belőle egy bestsellert, főhősöknek pedig tiniket választott.

A mostani trendeknek megfelelően ez is azonnal trilógia lett, a befejező rész pedig idén kerül majd a könyvesboltokba. Az első könyvet nehezen lehet letenni, hisz még egy antiutópiában is meglepő, ha az érkező idegenek a lakosság 98 százalékát kiirtják. A támadás hullámokban érkezett, a gigacunami elpusztította a tengerparti városokat, a vírus a lakosság nagy részét, és érkezik majd a minden képzeletet felülmúló ötödik hullám is.


A második könyv már sokkal vontatottabb, az sem biztos, hogy százszázalékosan élvezi az, aki nem olvasta az előzményeket. Vannak nagyon jó, elgondolkodtató megoldások, ugyanakkor kínos részek is, leginkább azért, mert szinte csak tinikarakterek vannak, akik sokszor fárasztóak, hiteltelenek. Az ebből készült film talán pont ezért nem működött és joggal cincálták darabokra a kritikusok.

Kapcsolódó Cikkek

 • Világrekordért emeltek

  Világrekordért emeltek

  Debrecenben már advent idején elkezdődött a családok éve. Ebben az időszakban a programok elsősorban a családokat szólították meg, de a rendezőelv továbbra is ez maradt – hangsúlyozta Széles Diána alpolgármester.

 • Szakmák sztárjai versenyeznek

  Szakmák sztárjai versenyeznek

  A Dunaferr középiskola hat diákja, valamint a Lorántffy egy tanulója jutott be a Szakma Sztár Fesztivál verseny idei döntőjébe. Az előválogatók után a Dunaferrből az épület- és szerkezetlakatos, hegesztő, ipari gépész és karosszérialakatos szakok képviselői, a Lorántffyból pedig egy leendő fodrász jutott a fináléba.

 • Kőbánya hajóra szállt

  Kőbánya hajóra szállt

  Az eredetileg kőszállítóként is funkcionáló A38 hajó régóta az igényes zenét preferálók kedvelt helye.