EUR: 344,20 Ft
CHF: 320,10 Ft
2020. augusztus 11., kedd
Zsuzsanna, Tiborc

Külföld

Robbantás a brüsszeli reptéren, rengeteg halott

A belga államügyészség közlése szerint terrortámadást követtek el kedd reggel Brüsszelben, a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, 11 halottról és rengeteg sérültről számoltak be, két magyar állampolgár is megsebesült. Brüsszel tömegközlekedése teljesen megbénult.

A belga szövetségi ügyészség vezetője az RTBF közszolgálati tévécsatornának elmondta: öngyilkos merényletet követtek el a légikitötőben, szemtanúk arab nyelvű kiáltásokról és lövésekről számoltak be a kettős robbantás előtt. A füstölgő, helyenként rommá zúzott reptéren egy harmadik, fel nem robbant pokolgépet is találtak.


Tizenegyen vesztették életüket és 81-en sebesültek meg – közölte Maggie De Block belga egészségügyi miniszter.

Nagy Zoltán, Magyarország brüsszeli nagykövete közölte az M1 aktuális csatornának elmondta, hogy a robbantások során két magyar is megsebesült. Hozzátette, hogy magyar halálos áldozatról nincs tudomásuk. Az MTI-nek nyilatkozva at is jelezte: a támadások mindkét helyszíne olyan, ahol sok magyar fordulhat meg.


A belga légügyi irányító központ (Belgocontrol) tájékoztatása szerint a Brussels Airlines budapesti járata biztonságosan megérkezett a Zaventemre, de a legfrissebb információk szerint egyelőre nem engedélyezték az utasoknak, hogy elhagyják a gép fedélzetét.

Nagy Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzetközi repülőteret lezárták, valamennyi járatot törölték, a repülőtérre vezető utak pedig járhatatlanok.

A magyar nagykövetség közösségi oldalán folyamatosan frissített tájékoztatást adnak az eseményekről, valamint közzétették az érintett belga hatóságok vészhívó telefonszámait.

Lezárták a határokat és a teljes tömegközelekedést

A brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB) bejelentette, hogy lezárták az összes metróállomást, és leállították a teljes tömegközlekedési hálózatot a belga fővárosban. A főbb vasútállomásokat és a közúti közlekedési alagutakat is lezárták Brüsszelben. Sajtóértesülések szerint gyakorlatilag lezárták a határokat is.

Az Európai Bizottság teljes személyzetét biztonságba helyezték a robbantások miatt – közölte Twitter-profilján a bizottság személyzeti vezetőjének helyettese.

A testület arra kérte az alkalmazottakat, hogy maradjanak otthonukban, illetve irodájukban, ahol éppen vannak.

Elrendelték a legmagasabb szintű terrorkészültséget 

A történtek miatt a hatóságok elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget – jelentette be Jan Jambon belga belügyminiszter.

Több európai repülőtéren, köztük a párizsin, a frankfurtin, a rómain, a prágain és a londonin fokozott biztonsági óvintézkedéseket vezettek be.

A holland hatóságok közölték, hogy megerősítették a hollandiai repülőterek biztonságát, és fokozottan ellenőrzik az országhatárokat. A rendőrség jelentős létszámban van jelen a szóban forgó helyeken. A terrorkészültség szintjét ugyanakkor nem emelték.

A brüsszeli merényletek hatására a belga fővárosba tartó repülőgépeket Amszterdamba, Liege-be és más repülőterekre irányították át.

Magyar sérültek is vannak, nőtt az európai terrorfenyegetettség

Nem kérdéses, hogy nőtt az európai terrorfenyegetettség – jelentette ki a brüsszeli merényletekről szólva a külgazdasági és külügyminiszter egy más témában tartott sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

A jelenlegi információk szerint két magyar sérültje van a kedd reggeli brüsszeli robbantásoknak, állapotuk nem súlyos – mondta Szijjártó Péter. A belga hatóságok közvetlenül az érintett nemzetek nagykövetségeivel közlik az esetleges sérültekkel kapcsolatos információkat – tette hozzá.

Orbán: a terror minden formája ellen küzdeni kell

A terror minden formáját vissza kell utasítani, küzdeni kell ellene, a terroristákkal szemben fel kell lépni – jelentette ki a miniszterelnök kedden Tatabányán tartott sajtótájékoztatóján a reggeli brüsszeli robbantásokról szólva. Orbán Viktor hangsúlyozta: erősíteni kell az európai együttműködést a belbiztonsági szervek között.

A kormányfő megerősítette, hogy eddig két magyar sérültről tudni. Tájékoztatása szerint egyikük sérülései nem súlyosak, de kórházba került.

Szemtanú: a robbanás leszakította a repülőtér várótermének álmennyezetét

A nagy erejű robbanás leszakította a váróterem álmennyezetét és megrongálta a vízvezetékeket. A padlót vízzel keveredett vér borította – mondta egy Genfből érkező utas a Zaventem nemzetközi repülőtéren kedden.

Hozzátette: szinte alig értek be az épületbe, amikor a robbanás történ.

A szemtanúk szerint lövések is dördültek és arab nyelvű kiabálások hallatszottak közvetlenül a kettős robbanás előtt – írta korábban a La Derniére Heure című belga napilap.

Egy várakozó utas elmondása szerint a robbanás pillanatában embereket emelt a magasba a detonáció, majd úgy estek vissza a földre, akár a zsákok.

Egy idősebb asszony beszámolója szerint megcsonkított testek feküdtek mindenütt.

“Kegyetlen volt! Leszakadt a tető, és mindenhol sérült emberek feküdtek. A táskák szanaszét hevertek a földön. Vérfoltok voltak még a falakon is” – mondta egy másik várakozó.

“A törmelékben járkáltunk. Olyan volt, mint egy háborús filmben” – tette hozzá egy fiatalember.

Lengyel államfő: a terrortámadásokra közös európai választ kell adni

A kedd reggeli brüsszeli támadások ártatlan embereket és Európa alapértékeit vették célba – írta Andrzej Duda lengyel államfő a Fülöp belga királynak címzett gyásztáviratban, hangsúlyozva, hogy a terrorizmusra közös európai választ kell adni.

Duda a lengyelek részvétéről és imáiról biztosította a belga királyt. “A teljességgel indokolatlan erőszak láttán szolidárisan kell megvédenünk civilizációnkat” – írta a lengyel elnök. Marek Kuchcinski, a szejm elnöke részvéttáviratában leszögezte: a terror tetteit nem szabad eltűrni.

Részvétet nyilvánított a lengyel külügyminisztérium is, a tárca honlapján közzétett közlemény szerint a lengyel konzuli szolgálat jelenleg vizsgálja, nem voltak-e az áldozatok között lengyelek.

“A brüsszeli támadások megerősítették a közös európai biztonság fontosságát” – hangsúlyozta a sajtónak kedd délben nyilatkozva Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök-helyettes. “Mindenekelőtt a migránsok tíz- és százezreinek Európába való beáramlását kell stabilizálni és rendszerezni” – állapította meg.

Videó a robbantás utáni állapotokról

Cikkünk folyamatosan frissül

Kapcsolódó Cikkek