2020. augusztus 10., hétfő
Lőrinc

Külföld

Robert Fico nyert, de elvesztette többségét

A szombaton megtartott szlovákiai parlamenti választásokat Robert Fico kormánypártja, az Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) nyerte a szavazatok 27,3 százalékával az első exit poll szerint, Bugár Béla vegyes pártja, a Most-Híd 7,3, a Berényi József vezette Magyar Közösség Pártja (MKP) 3,6 százalékon áll.

A Markíza szlovák kereskedelmi csatorna által a szavazóhelyiségek bezárása után nyilvánosságra hozott, 20 ezres mintán végzett felmérés adatai szerint a 2016-os parlamenti választásokat a várakozásoknak megfelelően, de azoktól jóval gyengébb eredménnyel nyerte meg a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia. Egy ilyen végeredmény nem tenné lehetővé Fico számára, hogy önállóan alakítson parlamenti többséget maga mögött tudó kormányt.


A szavazóhelyiségekből távozó választók körében készített felmérés eredményei szerint összesen 9 párt juthat be a szlovák parlamentbe, közülük több bejutása és eredménye nagy meglepetésnek számít.

A felmérésben a második legjobb eredményt a Szabadság és Szolidaritás nevet viselő liberális mozgalom szerezte 13 százalékkal. A harmadik helyen az Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom végzett, a Daniel Lipsic nevével fémjelzett Nova párt jelöltjeit is listáján indító mozgalom a voksok 11,2 százalékát kapta.


A negyedik legjobb eredményt a felmérés szerint a Szlovák Nemzeti Párt érte el, a szavazatok 8 százalékát megszerezve, az ötödik hely a Most-Híd vegyes párté, a hatodik helyre pedig meglepetésként a Marián Kotleba által vezetett, a szlovák sajtó által szélsőjobboldaliként jellemzett Mi Szlovákiánk – Néppárt (LS-NS) futott be az exit poll eredmények szerint 6,8 százalékkal.

A hetedik helyen a felmérés szerint az eddig ugyancsak parlamenten kívüli, új párt, a Kereszténydemokrata Mozgalomból (KDH) kilépett Radoslav Procházka alapította Háló (Siet) áll, nekik a megkérdezettek 6,7 százaléka szavazott bizalmat. A nyolcadik helyre – ugyancsak meglepetésként – a Boris Kollár vállalkozó vezette Család vagyunk (Sme rodina) nevet viselő csoportosulás futott be 5,9 százalékkal. A parlamentbe jutók sorát az exit poll eredményei szerint kilencedikként a Ján Fígel vezette KDH zárja 5 százalékkal.

Kapcsolódó Cikkek