2020. augusztus 04., kedd
Domonkos, Dominika

Külföld

Sikeresen szerepeltek a magyar startupok a világ legnagyobb interaktív technológiai fesztiválján

Hatalmas nemzetközi érdeklődés mellett zajlott 2016. március 11-15. között az egyesült államokbeli Austinban a világ legnagyobb interaktív technológiai fesztiválja, a South by SouthWest (SXSW). A rendezvényen a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) InnoTrade programja és a Design Terminál jóvoltából összesen hat magyar startup is részt vehetett.

A „Szilícium Domb” néven is ismert, dinamikus gazdasági fejlődést felmutató Austin az Egyesült Államok egyik legfontosabb technológiai centrumává nőtte ki magát az utóbbi években. A számos amerikai hi-tech nagyvállalat regionális központjaként funkcionáló és nyüzsgő startup kultúrával bíró város már 28 éve ad otthont a kezdetben a zene és film témája köré épülő SXSW fesztiválnak. A rendezvényre 2007 óta a világ legnagyobb startup szakmai eseményeként tekintenek.


Életmentő drónoktól az interaktív videó platformig

A fesztiválra idén hat magyar startup is kiutazhatott a Kereskedőház InnoTrade és a Design Terminál mentorprogramjának köszönhetően. Hazánkat az interaktív videó platformot fejlesztő Vidzor, a szoftverfejlesztőket segítő Apptalk.ninja, az online médiumok látogatottságát és webshopok forgalmát adatalapú testreszabással növelő SpringTAB, a Laborom nevű leletrendező applikáció, a munkaerő toborzóknak videóinterjú platformot biztosító Kalijob, illetve a katasztrófa sújtotta területeken drón technológiával mentést segítő DroneIQ képviselte.


Izgalmas „pitch” verseny és szakmai kiállítás

Az SXSW kiváló lehetőségeket biztosított a magyar csapatok számára, hogy építsék nemzetközi kapcsolataikat, felbecsülhetetlen szakmai tudást sajátítsanak el, illetve előkészítsék külpiacra lépésüket. A Magyar Nemzeti Kereskedőház az austini székhelyű International Accelerator nevű startup mentor céggel kötött együttműködése keretében a magyar csapatok amerikai befektetők és tanácsadók előtt „pitchelhettek” (bemutatkozó prezentációt tarthattak), illetve kiállíthattak a több ezer látogatót vonzó startup expo-n is.

A kiutazó magyar cégek jól szerepeltek, a rengeteg pozitív szakmai visszajelzés mellett, konkrét együttműködéseket is sikerült előkészíteniük egyebek mellett nemzetközi mentorokkal, gyártókkal, illetve potenciális szakmai partnerekkel.

InnoTrade program: nemzetközi tapasztalatszerzési lehetőség startupoknak

A Magyar Nemzeti Kereskedőház tavaly ősszel indította útjára InnoTrade elnevezésű startup programját, melynek célja, hogy innovatív magyar kezdő vállalkozásokat kapcsoljon be a nemzetközi szakmai vérkeringésbe, elősegítve exportpiacra lépésüket. A program keretében idén egy tucatnál is több világszintű eseményre juthatnak el magyar cégek. További információ a program kapcsán: http://www.innotradeprogram.hu/esemeacutenyek.html

Kapcsolódó Cikkek