EUR: 310,78 Ft
CHF: 265,64 Ft
2018. március 19., hétfő
József, Bánk

Belföld

Simicskó: megőrizzük Magyarország biztonságát

Bármilyen veszély érkezzen is, megőrizzük Magyarország biztonságát – mondta Simicskó István csütörtökön Baján, a Mészáros Lázárra, az első független magyar kormány hadügyminiszterére emlékező ünnepségen.

A honvédelmi miniszter a Déri Frigyes sétányon álló Mészáros-szobornál mintegy kétszáz megemlékező előtt mondott beszédében kijelentette: “biztonsági, katonai értelemben is megteremtjük annak a feltételeit, hogy gyermekeink, unokáink magyar földön élhessenek”.


Hangoztatta: ma nem a cári és az osztrák hadsereg ellen kell küzdeni, hanem más, új típusú kihívásokkal szembesülni, és ebben a Magyar Honvédségnek is szerepet kell vállalnia.

A Mészáros Lázár hamvai hazahozatalának 25. évfordulója alkalmából rendezett eseményen a tárca vezetője kiemelte: a bajai születésű honvéd altábornagy ma is példakép. Hadtudós, kiváló ember volt, aki küzdött a szabadságért. Ő és nemzedéke képes volt arra, hogy felismerje korának bajait, és arra is, hogy bátran cselekedjen – mondta.


Ez egyben a mai korunk felelőssége is: a nemzedékek nem maguktól lesznek nagyok, helyzet kell hozzá, és azt fel kell ismerni – folytatta. A gyermekeinket olyan szellemben kell nevelni, hogy erre képesek legyenek, és értékvédő és értéképítő munkát végezzenek, amikor megköveteli a haza – tette hozzá.

“Azt szeretném, hogy ez a föld magyar föld legyen mindig is. E földben sok-sok magyar ember vére folyt el a szabadságunkért, és nem szeretnénk, ha mások élnének ezen a 93 ezer négyzetkilométeren” – jelentette ki a miniszter.

A szobrot, amelyet a Batthyány-kormány hadügyminisztere egykori házának kertje helyén emeltek 2015-ben, Simicskó István és Orosz Zoltán altábornagy, a vezérkari főnök helyettese, Zsigó Róbert (Fidesz) Baja országgyűlési képviselője, valamint Fercsák Róbert (Fidesz-KDNP), a város polgármestere koszorúzta meg. Elhelyezte koszorúját több honvédségi és civil szervezet is.

Az ünnepség előtt Mészáros Lázár emlékére a bajai Szent Rókus-kápolnában Binszki József, a bajai belvárosi plébánia plébánosa mondott misét, majd megkoszorúzták a honvéd altábornagy síremlékét a kápolna falán. Az épület sírkamrája, ahol a történelmi személyiség hamvait elhelyezték, csütörtökön egész nap nyitva áll a látogatók előtt.

A város szülöttére, akinek hamvait 1991-ben szállították haza Angliából, konferenciával is emlékeznek Baján, a tanácskozáson Mészáros hadügyminiszteri tevékenységéről, hadtudományi munkásságáról, helyi emlékezetéről hangzanak el előadások.

Kapcsolódó Cikkek

 • Budai: Czeglédy zsarolhatja a baloldalt

  Budai: Czeglédy zsarolhatja a baloldalt

  Czeglédy Csaba olyan információk birtokában lehet, amellyel zsarolhatja a DK-t és szocialistákat – nyilatkozta Budai Gyula fideszes képviselő, aki arra vár választ a baloldali pártoktól, mivel tartja sakkban Gyurcsányt és az MSZP-t a “baloldal pénztárnoka”, ami miatt mindenképpen ki akarják hozatni a köztörvényes bűncselekménnyel vádolt ügyvédet a börtönből.

 • Orbán Viktor: Gyuri bácsit hazaküldjük a hálózatával együtt

  Orbán Viktor: Gyuri bácsit hazaküldjük a hálózatával együtt

  Ez a mi hazánk, ez a mi életünk, nincs másik, ezért küzdeni fogunk érte a végsőkig, és nem adjuk föl soha – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön az Országház előtt több százezer ember előtt megtartott március 15-i ünnepi beszédében.

 • Szájer szerint is sorsdöntő választásra készülünk

  Szájer szerint is sorsdöntő választásra készülünk

  Összeköt bennünket, hogy magyarok vagyunk, hogy ehhez a földhöz kötődünk, ezt a hazát szeretjük, és azt szeretnénk, ha ez a haza ilyen is maradna, ezért április 8-án sorsdöntő választásra készülünk – jelentette ki Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő vasárnap délután a Bács-Kiskun megyei Solton.