EUR: 326,21 Ft
CHF: 288,91 Ft
2019. május 19., vasárnap
Ivó, Milán

Egyéb XIV.kerület

Sok-sok martenicát!

Zuglói Bolgár Önkormányzat Elnök: Tyütyünkova Mónika Elnök-helyettes: Tyutyunkov Marina ( Fotó: Sáfár Tibor)

Tyutyunkova Mónika (balról) és Tyutyunkova Marina a bolgár szokásokról mesélt. Marina kezén jól láthatók a barátoktól kapott martenicák
(Fotó: Sáfár Tibor)

Szalaggal űzik el a telet és örülnek a hangyáknak a bolgárok ilyenkor tavasszal. De nem csak Bulgáriában! Ezt a hagyományt a zuglói bolgárok is tartják, szorgosan osztogatják a martenicát, a Lokál munkatársának is jutott egy.

– Bulgáriában március elején mindenki martenicát ajándékoz a szeretteinek, barátainak, szomszédainak és azoknak, akiket közel érez magához – magyarázta Tyutyunkova Mónika, a Zuglói Bolgár Önkormányzat elnöke, miközben kollégáink kezére kötötte a piros-fehér szalagot. Fontos, hogy csak ajándékba lehet kapni, senki nem vesz magának martenicát. A fehér a hosszú élet, a piros pedig az egészség, a nőiség és az erő szimbóluma. – Ez egy pogány hagyomány, ilyenkor Baba Marta jóindulatát kérjük, hogy gyorsabban véget érjen a tél és beköszöntsön a bőség.


– Addig kell viselni, amíg egy visszatérő költöző madarat, gólyát vagy fecskét látunk – vette át a szót helyettese az önkormányzatban, Tyutyunkova Marina. – Ekkor egy virágzó gyümölcsfára kötjük a martenicát, hogy szépek és egészségesek legyünk, vagy egy kő alá rejtjük, és ha kilenc nap múlva hangyákat találunk ott, akkor gazdag évünk lesz.

A március az egyetlen női hónap, ekkor érkezik Baba Marta, a szeszélyes öregasszony, aki az élet kezdetének a megteremtője. Vele köszönt be a tavasz. A Lipták Villa egyik fáját tavaly tavasszal is beborították a martenicák, hiszen ez az ünnep nem új keletű kerületünkben.


– A kerületnek a bolgárkertészek révén régóta van már „kapcsolata” Bulgáriával. A zuglói Bolgárkertész utca is emléket állít a mai Zugló területén működő bolgár zöldségtermesztőknek – magyarázta Harrach Péter a kötődést, aki öt évvel ezelőtt képviselőként aktívan részt vett abban, hogy a bolgár Veliko Tarnovo legyen a testvérvárosunk. A kapcsolat azóta is élő, legközelebb egy március végi nemzeti ünnepre utaznak ki vendégségbe honatyáink. Harrach Péter azt is elárulta, hogy édesapja gyakran mesél az egykor a Rákos-patak mentén forgó bolgárkerekekről. Tyutyunkova Mónika nevetve tette hozzá, hogy ezt az öntözőberendezést csak itt nevezik bolgárkeréknek.

Bolgárkertész szobor Bosnyák tér ( Fotó_ Sáfár Tibor)

A Bosnyák téren a Bolgárkertész-szobor és ivókút arról tanúskodik, hogy a bolgár–magyar barátság Zuglóban régi tradíció
(Fotó: Sáfár Tibor)

A Zöldségvarázslók

A hetvenes évek végéig a bolgárkertész családok  meghatározó alakjai voltak a nagyvárosok piacainak is. A legjelentősebb bolgárkertészetek a Csepel-szigeten, Halásztelken, Zuglóban működtek. Megbecsült polgárai voltak a  társadalomnak, a magyar parasztság tőlük tanulta meg a trágyafűtésű melegágyas palántázást, erre a technológiára épült az üvegházas és fóliasátras zöldségtermesztés. Nekik köszönhetjük a paradicsom és a paprika elterjedését, amelyek korábban egzotikumok voltak, mert csak magról termesztették és csak a főúri asztalokra kerülhettek. A bolgár előneveléses palántázásnak köszönhetően tömegtermékek lettek és a polgári családokhoz is eljutottak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rendbe tették a Rómait

  Rendbe tették a Rómait

  A Közösségi és Turisztikai Egyesület a Római-partért szervezésében második alkalommal tartottak nagytakarítást a Római-parton.

 • Családbarát Józsefvárost!

  Családbarát Józsefvárost!

  Gyermek- és családbarát városrészt szeretne létrehozni az önkormányzat Józsefvárosban. A kerületvezetés eddig is sokat tett a közbiztonság növelése, a környezet alakítása, az egészségügy és az oktatás-nevelés támogatása érdekében.

 • Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahelyet teremt a szerb tulajdonú, papírgyártással foglalkozó Drenik Hungary Kft. nyolcmilliárd forintos gyártási kapacitásnövelő és termékportfólió-bővítő beruházása Szolnokon – jelentette be a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

 • Csak az UVSE tudta megállítani a lányokat

  Csak az UVSE tudta megállítani a lányokat

  A bajnokság második helyét szerezte meg a DUE- Maarsk Graphics női vízilabda csapata, amely egészen a fináléig menetelt, ahol csak a címvédő UVSE együttesének sikerült megállítania Mihók Attila tanítványait.